gazdowanie

Kuchnia, fotografia i okruchy codzienności

Wariacje w temacie klasyki, czyli tarta tatin z morelami, lawendą i rozmarynem

Leave a comment


Pod koniec lata wpadłam w szał robienia przetworów. W sumie to mój debiut w tym temacie (nie licząc kiszonych pomidorów i marchewek sprzed dwóch lat). Zaczęłam od konfitury wiśniowej (przepis na nią znajdziecie tutaj: https://gazdowanie.wordpress.com/2017/08/21/angielskie-sniadania-i-domowa-konfitura-z-wisni-z-kardamonowa-nuta/). Niestety ani jeden słoiczek nie dotarł do piwnicy, gdzie mamy spiżarnię, ponieważ cały zapas konfitury spałaszowaliśmy podczas weekendowych śniadań;)

Nie zniechęciłam się jednak i poszłam za ciosem. W sobotę wysłałam S. na targ, skąd przywiózł 2 kg moreli, 5 kg pomidorów i 3 kg papryki. Przerobiłam te ilości w ciągu kilku dni. Dokupiliśmy dodatkowe słoiki i nowe nakrętki. Uzbrojona w garnki, drewniane łyżki i rękawice kuchenne stanęłam przy wyspie. I zaczęło się.

Zrobiłam ajvar, przecier pomidorowy, konfiturę z moreli z dodatkiem rozmarynu i niejako przy okazji przygotowałam kilka słoiczków ketchupu z cukinii. Z produkcji morelowej konfitury zostało mi kilka sztuk owoców, które postanowiłam wykorzystać na tartę tatin, ale w nowej odsłonie. Przepis na tę klasyczną z jabłkami i cynamonem znajdziecie tutaj: https://gazdowanie.wordpress.com/2014/12/08/z-cyklu-francuska-klasyka-kulinarna-tarta-tatin/

Przed Państwem tarta tatin z morelami, z intrygującymi dodatkami lawendy i rozmarynu. Kwaskowate, ociekające karmelem morele równoważy słodkie kruche ciasto. A wszystko pieczone do góry nogami. Jeśli chcecie, aby ten deser był jeszcze bardziej nieprzyzwoity, na jeszcze ciepłe ciasto połóżcie gałkę lodów waniliowych:)

TARTA TATIN Z MORELAMI, LAWENDĄ I ROZMARYNEM

na ciasto:

200 g mąki pszennej

100 g masła

50 g drobnego cukru

2 żółtka

na wierzch:

5-6 dojrzałych moreli

1/5 kostki masła

1/2 szklanki cukru trzcinowego

1/2 łyżeczki kwiatów lawendy, roztartych w palcach

1/2 łyżeczki igieł świeżego rozmarynu, drobno posiekanych

Wszystkie składniki ciasta zagniatamy, formujemy kulę, owijamy z folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez 1h. Następnie rozwałkowujemy ciasto na koło o średnicy większej niż tortownica, w której będziemy piec tartę. Piekarnik nagrzewamy do 200ºC.

Morele dokładnie myjemy, wyjmujemy pestki i kroimy na ósemki. Na patelni podgrzewamy masło z cukrem. Mieszamy do czasu, aż powstanie karmel (ok. 6-7 minut). Dodajemy morele, lawendę i rozmaryn, podsmażamy całość przez ok. 5 minut co jakiś czas przewracając owoce na drugą stronę. Gdy morele pokryją się karmelem i delikatnie zmiękną, przekładamy je do żaroodpornej formy (natłuszczonej odrobiną masła) szybko układamy na nich rozwałkowane ciasto (aby ciasto nie zaczęło się topić pod wpływem ciepła). Brzegi ciasta delikatnie podwijamy pod owoce, wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20-25 minut.

Po upieczeniu formę z ciastem przykrywamy dużym talerzem i szybkim ruchem odwracamy do góry nogami, przekładając ciasto na talerz.

Smacznego:)

Author: Ajka

Jestem miłośniczką fotografii, gotowania i Tatr. Pełnoetatową mamą i koordynatorką projektów. Mam słabość do psów, wanilii i T-shirtów w paski. Pochodzę z Podhala, a po latach pomieszkiwania w Warszawie osiadłam w małym mieście oddalonym 20 km od stolicy. Uwielbiam gotować, piec, fotografować jedzenie i ostatnio coraz chętniej również umawiać się na plenerowe sesje rodzinne:) Miło Cię widzieć, Rozgość się na Gazdowaniu:)

Leave a comment