gazdowanie

Kuchnia, fotografia i okruchy codzienności

Z cyklu: francuska klasyka kulinarna. Tarta Tatin

Leave a comment


DSC_0187

DSC_0201

Dziś kolejny wpis z cyklu francuska klasyka kulinarna, tym razem coś na deser. Przepis zaczerpnęłam z najnowszej książki Liski, czyli Elizy Mórawskiej “O jabłkach”. O książce napiszę więcej w jednym z kolejnych postów.

Jak pisze autorka (notabene zakochana w jabłkach pod każdą postacią), jest to (…) wspaniały deser, który można przygotować na kruchym lub francuskim cieście. Jego doskonały smak najlepiej docenić na gorąco, kiedy wyjmujemy go na stół prosto z piekarnika. Ja uwielbiam go z lodami waniliowymi lub sorbetem cytrynowym delikatnie oprószonym świeżo startą skórką z cytryny.

Podobno ten francuski klasyk powstał pod koniec XIX wieku… przez nieuwagę. Stéphanie Tatin, która wraz z siostrą Caroline prowadziła hotel i restaurację we francuskim mieście Lamotte-Beuvron, przygotowując zwykłą tartę z jabłkami, przez roztargnienie najpierw wyłożyła formę do pieczenia jabłkami, a dopiero potem przykryła je ciastem. Tartę podała gościom na gorąco. Cóż, efekt, jak wiadomo okazał się zaskakujący i przepyszny.

Przygotowując tartę, wyłożyłam formę papierem do pieczenia, przez co jabłka spłaszczyły się, co widać na zdjęciach. Nie ujmuje to jednak smaku deserowi. Na planie zdjęciowym (sic!) towarzyszyła mi tym razem moja Bratanica Hania, gimnazjalistka, wielbicielka książek i świeżo upieczona przyboczna w drużynie zuchowej (z patentem!:)). Na zdjęciach zobaczycie tylko jej piękne, smukłe dłonie, ponieważ młodsza z sióstr nie przepada za byciem fotografowaną.

DSC_0207-2

TARTA TATIN

na ciasto:

200 g mąki pszennej

100 g masła

60 g drobnego cukru (zmniejszyłam ilość do 50 g)

2 żółtka

na nadzienie jabłkowe:

3-4 jabłka (najlepiej szara reneta, antonówka)

50 g masła

100 g cukru

1 łyżeczka przyprawy do piernika (można też dodać opcjonalnie przyprawę do jabłecznika)

 

Wszystkie składniki ciasta zagniatamy, formujemy kulę, owijamy z folię spożywczą i schładzamy w lodówce przez 1h. Następnie rozwałkowujemy ciasto na koło o średnicy większej niż tortownica, w której będziemy piec tartę. Piekarnik nagrzewamy do 200ºC.

Jabłka obieramy, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Na patelni podgrzewamy masło z cukrem. Mieszamy do czasu, aż powstanie karmel (ok. 5-6 minut). Dodajemy jabłka, podsmażamy z obu stron przez ok. 5 minut. Kiedy jabłka pokryją się karmelem i delikatnie zmiękną, przekładamy je do żaroodpornej formy (wyłożonej papierem do pieczenia) układamy na nich rozwałkowane ciasto. Trzeba to zrobić w ekspresowym tempie, by ciasto nie zaczęło się topić pod wpływem ciepła. Brzegi ciasta delikatnie podwijamy pod jabłka, wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut.

Po upieczeniu formę z ciastem przykrywamy dużym talerzem i szybkim ruchem odwracamy do góry nogami, przekładając ciasto na talerz.

Tarta tatin najlepiej smakuje na ciepło podana z gałką lodów waniliowych.

Bon appétit:)

DSC_0192

DSC_0204

DSC_0196

 

 

 

Advertisements

Author: Ajka

Miłośniczka fotografii, gotowania i Tatr. Mama małej Zuzki. Ma słabość do psów, wanilii i T-shirtów w paski. Zakopianka, która po latach pomieszkiwania w Warszawie osiadła 20 km od stolicy. Ostatnio lubi patrzeć na świat niemal wyłącznie przez 50-kę Nikkora. To, co ją odstresowuje, to m.in. gotowanie, pieczenie i obserwowanie reakcji bliskich, na których testuje swoje kulinarne poczynania.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s