Idą Święta, a Wielkanoc bez sernika nie wchodzi w grę. Jeśli potrzebujecie sprawdzonego przepisu na sernik, tym razem w wersji bardziej haute-couture, to polecam właśnie ten z dodatkiem kajmaku i kokosa. Pochodzi z książki White plate. Słodkie Elizy Mórawskiej.
Jeśli jednak poszukujecie bardziej egzotycznych smaków, to polecam ten przepis: https://gazdowanie.wordpress.com/2015/03/30/wielkanoc-z-nuta-orientu-czyli-sernik-z-mango/ oraz ten: https://gazdowanie.wordpress.com/2014/09/27/testowanie-przepisow-sernik-tropikalny-z-migdalami/ .
SERNIK KAJMAKOWO-KOKOSOWY
/na podstawie książki White plate. Słodkie Elizy Mórawskiej/
Spód:
300 g herbatników
50 g masła stopionego i ostudzonego
1 łyżka cukru trzcinowego
Masa serowa:
800 g sera twarogowego trzykrotnie mielonego (w wiaderku)
180 g cukru trzcinowego (w oryginale 200 g)
2 jajka
30 g mąki ziemniaczanej
Wierzch:
100 g masy kajmakowej (z puszki)
4 łyżki wiórków lub płatków kokosowych
garść wiórków kokosowych
Przygotowujemy spód: w robocie kuchennym łączymy pokruszone herbatniki z masłem, wylepiamy nimi spód tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia.
Do dużej miski przekładamy ser i cukier, które miksujemy przez ok. 2 minuty, następnie dodajemy po jednym jajku, a na koniec mąkę ziemniaczaną. Masę wylewamy na spód tortownicy i pieczemy w temperaturze 130ºC przez ok. 1,5 h. Gdy środek sernika jest ścięty, ciasto jest upieczone. Studzimy przy wyłączonym piekarniku i uchylonych drzwiczkach.
Przygotowujemy wierzch: masę kajmakową (puszkę) delikatnie podgrzewamy w rondelku wypełnionym wodą, a następnie polewamy nią wystudzony wierzch sernika. Następnie posypujemy płatkami/wiórkami kokosowymi.
Sernik podajemy po całkowitym wystudzeniu.
Smacznego:)