gazdowanie

Kuchnia, fotografia i okruchy codzienności

Wielkanoc z nutą orientu, czyli sernik z mango

Leave a comment


sernik_z_mango_01

sernik_z_mango_03Przepis na ten sernik pochodzi z bloga Whiteplate.com. Zobaczyłam go tam niemal dokładnie rok temu i wiedziałam, że muszę go upiec. Pewnie dlatego, że zawiera mnóstwo tzw. pulpy z mango, czyli przetartych owoców mango zamkniętych w kartoniku. Oboje z S. uwielbiamy owoce mango, dlatego nie trzeba było mnie długo namawiać, bym wypróbowała ten przepis.

Jest to świetna alternatywa dla tradycyjnego sernika, który gości na wielu polskich stołach w czasie Wielkanocy. Dodatek w postaci mango sprawia, że ciasto ma nieco orientalny sznyt i jest niezwykle delikatne, wilgotne i pachnące.

Jak każdy sernik i ten okaz potrzebuje czasu, ostrożności i delikatności :)

sernik_z_mango_05SERNIK Z MANGO /wg Liski z Whiteplate.com/

1 kg twarogu z wiaderka
6 jajek
200 g cukru
2 łyżki mąki ziemniaczanej
300 g pulpy z mango
2 łyżki śmietany 36% (na wierzch)

na spód:150 g biszkoptów, zmiksowanych na proszek

na polewę: 200 g pulpy z mango

 

Piekarnik nagrzewamy do 180°C.
Formę do pieczenia lub tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, smarujemy cienką warstwą masła, wsypujemy okruszki biszkoptów. Dokładnie wyrównujemy powierzchnię.
Twaróg miksujemy dodając stopniowo cukier, następnie po jednym jajku, następnie po kilka łyżek pulpy z mango, a na końcu mąkę.
Masę miksujemy krótko, do połączenia składników.
Masę wlewamy do tortownicy, wstawiamy do piekarnika i zmniejszamy temperaturę do 150°C. Pieczemy 20 minut. Po tym czasie zmniejszamy temperaturę do 120°C i pieczemy ok. 2 h. W międzyczasie, po ok. 1,5 h sprawdzamy stopień upieczenia: brzegi powinny być ścięte, środek może się delikatnie ruszać.
Na ok. 15 minut przed wyłączeniem piekarnika, 200 g pulpy z mango łączymy w jednolitą masę ze śmietaną i polewamy nią wierzch sernika. Nadal trzymamy ciasto w piekarniku, ale tylko do czasu, aż masa delikatnie stężeje (do ok. 15 minut).
Upieczony sernik zostawiamy w piekarniku (wyłączonym) do ostygnięcia, następnie całkowicie ostudzone ciasto przekładamy do lodówki i chłodzimy przez noc.

Smacznego:)

sernik_z_mango_02

sernik_z_mango_06

sernik_z_mango_07

Advertisements

Author: Ajka

Miłośniczka fotografii, gotowania i Tatr. Mama małej Zuzki. Ma słabość do psów, wanilii i T-shirtów w paski. Zakopianka, która po latach pomieszkiwania w Warszawie osiadła 20 km od stolicy. Ostatnio lubi patrzeć na świat niemal wyłącznie przez 50-kę Nikkora. To, co ją odstresowuje, to m.in. gotowanie, pieczenie i obserwowanie reakcji bliskich, na których testuje swoje kulinarne poczynania.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s