gazdowanie

Kuchnia, fotografia i okruchy codzienności

Testowanie przepisów. Sernik tropikalny z migdałami

Leave a comment


DSC_0191

DSC_0203

Na fali mojej fascynacji fotografią i kulinariami w 2012 roku zakupiłam pierwszą książkę Elizy Mórawskiej, czyli Liski, ponoć najpopularniejszej blogerki kulinarnej w rodzimej blogosferze. Ta książka to “White Plate. Słodkie”. Przetestowałam już szarlotki, brownie, ciasta orzechowe, marchwiaka… Jestem w trakcie eksperymentów z sernikami, które, choć są bardzo efektowne, to jednak kapryśne i wymagające (lubią “siadać”). Mentalnie przymierzam się do przepisów na torty i – może kiedyś, na emeryturze – croissantów domowej roboty:)

Póki co, zapraszam na efekty weekendowego pieczenia, czyli sernik tropikalny z migdałami wg przepisu ze wspomnianej książki Liski. Sernik jest bardzo wilgotny i najlepiej smakuje w dniu pieczenia. Kiepsko znosi przechowywanie w lodówce, tym bardziej, że spód to połączenie biszkoptów, dżemu i odrobiny masy serowej.

 

DSC_0205

DSC_0227

SERNIK TROPIKALNY Z MIGDAŁAMI

na spód:

100 g biszkoptów

3 łyżki dżemu pomarańczowego (użyłam konfitury)

na masę serową:

1 kg twarogu sernikowego (użyłam gotowy z wiaderka)

170 g cukru (w oryginale 200 g)

4 jajka

50 g mielonych migdałów

200 g suszonych owoców tropikalnych (ananas, mango, papaja, etc.)

50 g dżemu pomarańczowego (użyłam konfitury)

 

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i smarujemy odrobiną masła. Suszone owoce zalewamy dwiema szklankami wody i gotujemy ok. 20 minut, aż będą miękkie, następnie dokładnie suszymy, po czym łączymy z dżemem pomarańczowym.

Ser miksujemy, dodając stopniowo cukier i po jednym jajku. Pod koniec miksowania dodajemy owoce wymieszane z dżemem. Piekarnik nagrzewamy do 210°C.

Biszkopty kruszymy i rozcieramy na drobne kawałeczki, dodajemy do nich 4 łyżki masy serowej, a następnie wylepiamy nimi tortownicę. Na tak przygotowany spód, wlewamy masę serową. Na wierzchu układamy po 1/2 łyżeczki konfitury pomarańczowej.

Sernik wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 210°C,po czym zmniejszamy temperaturę do 160°C i pieczemy przez 1h. Sernik zostawiamy w piekarniku do czasu ostudzenia piekarnika (ok. 1/2h). Po tym czasie uchylamy drzwiczki piekarnika i pozwalamy sernikowi całkowicie wystygnąć. Wówczas jest szansa, że nie “siądzie”.

Smacznego:)

DSC_0198

DSC_0229

DSC_0200

DSC_0218

DSC_0297

DSC_0301

DSC_0306

DSC_0211

DSC_0300

Advertisements

Author: Ajka

Miłośniczka fotografii, gotowania i Tatr. Mama małej Zuzki. Ma słabość do psów, wanilii i T-shirtów w paski. Zakopianka, która po latach pomieszkiwania w Warszawie osiadła 20 km od stolicy. Ostatnio lubi patrzeć na świat niemal wyłącznie przez 50-kę Nikkora. To, co ją odstresowuje, to m.in. gotowanie, pieczenie i obserwowanie reakcji bliskich, na których testuje swoje kulinarne poczynania.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s