Nadal mroźno.
Rano, codziennie od wielu miesięcy, przygotowuję na śniadanie kaszę jaglaną na mleku z dodatkiem owoców, orzechów i bakalii. Takie śniadanie nie tylko jest zdrowe i pożywne, ale także wprawia w dobry nastrój. Od kilku dni do jaglanki dodaję łyżeczkę tłoczonego na zimno oleju kokosowego (to patent, o którym przeczytałam w najnowszej książce Liski, autorki kultowego bloga White Plate). I nagle moja stara dobra jaglanka stała się bardziej aksamitna, delikatnie kokosowa i smaczniejsza.
Nadal mroźno.
Wracamy do domu ze spaceru i chce nam się czegoś rozgrzewającego. Pożywne curry, gęsta zupa pomidorowa z ryżem basmati, makaron zapiekany z warzywami. Albo długo duszona wołowina. Zapraszam.
WOŁOWINA Z PAPRYKĄ I CHILLI W SOSIE POMIDOROWYM Z DODATKIEM ŚWIEŻEJ KOLENDRY
/porcja dla 4 osób/
1/2 ligawy wołowej
1 średnia czerwona papryka
1 papryczka chilli
2 średnie cebule
1 ząbek czosnku
500 ml passaty pomidorowej
1 liść laurowy
2 ziarenka ziela angielskiego
kawałek sera grana padano
garść świeżej kolendry
sól
świeżo mielony pieprz
olej rzepakowy
do podania:
makaron rigatoni
Cebulę kroimy w piórka lub kosteczkę, czosnek przeciskamy przez praskę, po czym smażymy je kilka minut na patelni z rozgrzaną łyżką oleju rzepakowego. Następnie dodajemy wołowinę pokrojoną w kawałki lub paseczki. Podlewamy wodą (ok. 1 szklanki), dodajemy liść laurowy, ziele angielskie, pieprz do smaku, posiekaną papryczkę chilli (i ziarenka w zależności od tego jak pikantne danie chcemy), pokrojoną w paseczki paprykę i dusimy na małym ogniu około 2-3h (w zależności od jakości mięsa). Pod koniec duszenia dodajemy sól do smaku.
Gdy wołowina będzie miękka (i jędrna), dodajemy passatę i całość gotujemy na małym ogniu dodatkowe 20-25 minut.
W międzyczasie gotujemy al dente makaron rigatoni.
Makaron wykładamy na talerze, polewamy sosem, posypujemy posiekaną kolendrą i startym serem grana padano.
Smacznego:)
January 10, 2017 at 4:54 pm
z ogromną chęcią zasiądę do takiego obiadu :D
January 11, 2017 at 10:19 am
Miło mi to słyszeć:) Pozdrawiam!