gazdowanie

Kuchnia, fotografia i okruchy codzienności

Polskie śliwki w natarciu, czyli łatwe ciasto ze śliwkami i migdałami

2 Comments


ciasto ze sliwkami_01

Wciąż są. Śliwki duże, małe, twarde, miękkie, od których pestka łatwo odchodzi i te, które muszą nieco dojrzeć w koszyku na kuchennym blacie. Ostatnio prezentowałam Wam ekspresowy przepis na muffiny ze śliwkami i korzennymi przyprawami (tutaj: https://gazdowanie.wordpress.com/2015/10/02/jesienne-slodkosci-czyli-latwe-i-pyszne-muffiny-ze-sliwkami-imbirem-i-cynamonem/, a dziś proponuję coś większego, czyli ciasto ze śliwkami węgierkami z dodatkiem mielonych migdałów i wanilii.

Jest super łatwe w przygotowaniu. Nie wymaga monotonnego i czasochłonnego ucierania, można je przygotować dosłownie w ciągu kilkunastu minut. Pozostałą godzinę możemy poświęcić na doglądanie jak rośnie w piekarniku, czytanie książki lub… sprzątanie kuchni;)

ciasto ze sliwkami_02CIASTO ZE ŚLIWKAMI I MIGDAŁAMI

1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej

1/2 szklanki zmielonych migdałów

3 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

3 łyżki jogurtu naturalnego

3/4 szklanki oleju

3/4 szklanki cukru trzcinowego

2 płaskie łyżeczki cukru z prawdziwą wanilią

szczypta soli

14-15 szt. śliwek węgierek (wypestkowanych i przekrojonych na pół)

1/2 łyżeczki cynamonu

 

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC.

Jajka z oba rodzajami cukru miksujemy na jasną, jednolitą masę. Następnie dodajemy olej, jogurt i sól, ponownie miksujemy. W osobnej misce łączymy mąkę, zmielone migdały i proszek do pieczenia, które dodajemy po trochu do masy jajecznej. Całość mieszamy drewnianą łyżką do połączenia składników.

Tak przygotowane ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia formy, na wierzchu układamy połówki śliwek (skórką do dołu), posypujemy cynamonem.

Ciasto pieczemy ok. 1h w temperaturze 180ºC. Po ostudzeniu możemy posypać wierzch cukrem pudrem.

Smacznego:)

ciasto ze sliwkami_03

ciasto ze sliwkami_04

ciasto ze sliwkami_05

Advertisements

Author: Ajka

Miłośniczka fotografii, gotowania i Tatr. Mama małej Zuzki. Ma słabość do psów, wanilii i T-shirtów w paski. Zakopianka, która po latach pomieszkiwania w Warszawie osiadła 20 km od stolicy. Ostatnio lubi patrzeć na świat niemal wyłącznie przez 50-kę Nikkora. To, co ją odstresowuje, to m.in. gotowanie, pieczenie i obserwowanie reakcji bliskich, na których testuje swoje kulinarne poczynania.

2 thoughts on “Polskie śliwki w natarciu, czyli łatwe ciasto ze śliwkami i migdałami

  1. Wspaniałe!
    Mam wielką ochotę je upiec…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s