Lato. Wsuwamy truskawki na surowo, dodajemy do porannej owsianki, miksujemy z kefirem z Krasnegostawu (najlepszy!) lub mlekiem sojowym, a w weekend zajadamy się lodami z dodatkiem truskawek. Tym razem jednak na stole pojawił się słodki wypiek. Krucha tarta z truskawkami i serem ricotta. Do niedzielnej popołudniowej kawy jak znalazł:)
TARTA Z TRUSKAWKAMI I RICOTTĄ
Na ciasto:
150 g mąki pszennej tortowej
25 g cukru pudru
1/2 kostki zimnego masła
1 żółtko
1 łyżka wody
Na nadzienie:
100 ml śmietanki kremówki
250 g sera ricotta
1 jajko
3 łyżki cukru trzcinowego
1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią
2-3 garście truskawek
Z mąki, posiekanego masła, żółtka, cukru pudru i wody zagniatamy kruche ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i na 1/2h wkładamy do lodówki. Przygotowujemy nadzienie: śmietankę ubijamy z cukrem, po czym dodajemy ricottę, jajko i oba rodzaje cukru. Piekarnik nagrzewamy do 180°C (termoobieg). Wyciągamy ciasto z lodówki, wykładamy nim formę do pieczenia, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 10 minut do momentu, aż zezłoci się wierzch ciasta. Wyciągamy ciasto z piekarnika, studzimy. Następnie na podpieczony spód wlewamy przygotowane wcześniej nadzienie. Wierzch ozdabiamy połówkami truskawek. Ciasto pieczemy ok. 35-40 minut, do czasu, aż masa się zetnie. Ciasto pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia.
Smacznego:)