gazdowanie

Kuchnia, fotografia i okruchy codzienności

Truskawkowo

Leave a comment


Lato. Wsuwamy truskawki na surowo, dodajemy do porannej owsianki, miksujemy z kefirem z Krasnegostawu (najlepszy!) lub mlekiem sojowym, a w weekend zajadamy się lodami z dodatkiem truskawek. Tym razem jednak na stole pojawił się słodki wypiek. Krucha tarta z truskawkami i serem ricotta. Do niedzielnej popołudniowej kawy jak znalazł:)

DSC_0005

DSC_0031

TARTA Z TRUSKAWKAMI I RICOTTĄ

Na ciasto:

150 g mąki pszennej tortowej

25 g cukru pudru

1/2 kostki zimnego masła

1 żółtko

1 łyżka wody

Na nadzienie:

100 ml śmietanki kremówki

250 g sera ricotta

1 jajko

3 łyżki cukru trzcinowego

1 łyżeczka cukru z prawdziwą wanilią

2-3 garście truskawek

 

Z mąki, posiekanego masła, żółtka, cukru pudru i wody zagniatamy kruche ciasto. Zawijamy je w folię spożywczą i na 1/2h wkładamy do lodówki. Przygotowujemy nadzienie: śmietankę ubijamy z cukrem, po czym dodajemy ricottę, jajko i oba rodzaje cukru. Piekarnik nagrzewamy do 180°C (termoobieg). Wyciągamy ciasto z lodówki, wykładamy nim formę do pieczenia, nakłuwamy widelcem i pieczemy ok. 10 minut do momentu, aż zezłoci się wierzch ciasta. Wyciągamy ciasto z piekarnika, studzimy. Następnie na podpieczony spód wlewamy przygotowane wcześniej nadzienie. Wierzch ozdabiamy połówkami truskawek. Ciasto pieczemy ok. 35-40 minut, do czasu, aż masa się zetnie. Ciasto pozostawiamy w piekarniku do wystudzenia.

Smacznego:)

 

DSC_0038

DSC_0048

DSC_0057

DSC_0033

DSC_0015

 

DSC_0001

Author: Ajka

Jestem miłośniczką fotografii, gotowania i Tatr. Pełnoetatową mamą i koordynatorką projektów. Mam słabość do psów, wanilii i T-shirtów w paski. Pochodzę z Podhala, a po latach pomieszkiwania w Warszawie osiadłam w małym mieście oddalonym 20 km od stolicy. Uwielbiam gotować, piec, fotografować jedzenie i ostatnio coraz chętniej również umawiać się na plenerowe sesje rodzinne:) Miło Cię widzieć, Rozgość się na Gazdowaniu:)

Leave a comment