gazdowanie

Kuchnia, fotografia i okruchy codzienności

Zimowa słodycz, czyli placek pomarańczowy z cytrusowym lukrem

4 Comments


placek pomaranczowy_01

W Sieci mam swoje ulubione blogi kulinarne, na które regularnie zaglądam. Inspirują mnie nie tylko przepisy tam zamieszczane, ale również zdjęcia autorstwa blogerek. Ciekawy, inspirujący blog zawsze rodzi się z pasji. Myślę, że wytrawnego blogera, który kocha, to co robi, można zwykle poznać właśnie po zamieszczanych na stronie zdjęciach.

Zwykle każda z blogerek kulinarnych ma swój styl fotografowania. Na ów styl składa się chociażby światło, którym operuje podczas wykonywania zdjęć. Albo rekwizyty, których używa. Blogi, które mają kilkadziesiąt tysięcy polubień mogą stanowić świetną inspirację dla początkujących blogerek, takich jak ja:)

Dzisiaj proponuję Wam przepis pochodzący z jednego z moich ulubionych blogów. Strawberriesfrompoland.blogspot.com to nie tylko klimatyczne zdjęcia, ale również świetne teksty. No i oczywiście pyszne kulinarne przepisy. Wybrałam jeden z nich: na placek pomarańczowy z cytrusowym lukrem. Ten wypiek kojarzy mi się z zimą, smak ciasta jest rozgrzewający i krzepiący. A do tego udało mi się zrobić kilka ujęć, które wyglądają jak wykonane w sepii. Zapraszam!

placek pomaranczowy_03

placek pomaranczowy_02

PLACEK POMARAŃCZOWY Z CYTRUSOWYM LUKREM
/na podstawie Strawberriesfrompoland.blogspot.com/

2 pomarańcze
cytryna
175 g cukru trzcinowego
175 g masła plus ekstra do wysmarowania formy
175 g mąki
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
100 g cukru pudru

Wyszorowane w ciepłej wodzie pomarańcze obieramy ze skórki, którą następnie kroimy w cieniutkie paski. Z pomarańczy i cytryny wyciskamy sok (łyżkę płynu odstawiamy na bok). Wlewamy sok do rondelka, dodajemy skórkę i ok. 100 ml wody. Następnie dodajemy 50 g cukru i na małym ogniu gotujemy skórki aż do niemal zupełnego wyparowania wody. Skórki powinny zrobić się szkliste, a z wody i cukru powinna powstać odrobina bardzo gęstego syropu. Gotowanie trwa ok. 30 minut, należy co jakiś czas mieszać skórki.

W międzyczasie w osobnej misce umieszczamy pozostały cukier, masło, proszek do pieczenia, mąkę i jajka. Miksujemy. Następnie dodajemy przestudzone skórki. Przelewamy masę do okrągłej foremki lub dużej keksówki i pieczemy w temperaturze 180º C przez ok. 35-40 minut.

Gdy ciasto się piecze przygotowujemy lukier: mieszamy 5 łyżek cukru pudru z łyżką soku cytrusowego i gdy ciasto będzie się studzić na kratce, rozsmarowujemy lukier na jego powierzchni.

Ciasto smakuje najlepiej lekko ciepłe.

Smacznego:)

placek pomaranczowy_05

placek pomaranczowy_06

Author: Ajka

Jestem miłośniczką fotografii, gotowania i Tatr. Pełnoetatową mamą i koordynatorką projektów. Mam słabość do psów, wanilii i T-shirtów w paski. Pochodzę z Podhala, a po latach pomieszkiwania w Warszawie osiadłam w małym mieście oddalonym 20 km od stolicy. Uwielbiam gotować, piec, fotografować jedzenie i ostatnio coraz chętniej również umawiać się na plenerowe sesje rodzinne:) Miło Cię widzieć, Rozgość się na Gazdowaniu:)

4 thoughts on “Zimowa słodycz, czyli placek pomarańczowy z cytrusowym lukrem

  1. Ciasto pachnące zimą, mniam:)

  2. Bardzo ładne zdjęcia (choć nieco niewyraźne). Ogółem pyszne ciasto :)

  3. Piękne. I smaczne zapewne. Powiedz mi moja kochana, jak Ty to robisz, że mamy dzieci w tym samym wieku i w czasie, kiedy ja chodzę jak zombie lub śpię, Ty masz czas i energię na wypieki, aranżację zdjęć i pisanie bloga…? Szacun!

    • Nie napiszę, że to kwestia dobrej organizacji czasu, bo byłaby to nieprawda:) Po prostu czasem udaje mi się znaleźć chwilę na pielęgnowanie mojego hobby:) Nie jest to łatwe, ale udaje się z dużą pomocą Babci Zuzki:)

Leave a comment