gazdowanie

Kuchnia, fotografia i okruchy codzienności

Śledzie skandynawskie na Wigilię, Święta i inne okazje

Leave a comment


sledzie skandynawskie_01

Kto jeszcze nie przygotował na Święta śledzi, niechaj spieszy po matiasy i kilka nieskomplikowanych dodatków. Dziś serwujemy śledzie po skandynawsku w musztardowo-majonezowo-śmietanowym sosie. Otulone odrobiną koperku. Przepis zainspirowany wpisem na http://www.kukbuk.com.pl pt. “Szwedzkie śledzie na dwa sposoby”.

sledzie skandynawskie_02

ŚLEDZIE PO SKANDYNAWSKU

6 matiasów

2 łyżeczki musztardy dijon

2 łyżeczki musztardy francuskiej gruboziarnistej

2 łyżeczki musztardy miodowej

2 łyżki majonezu

2 łyżki soku z cytryny

1 łyżeczka miodu

1/2 pęczka koperku

200 mln śmietany 18%

ziele angielskie

liść laurowy

kilka ziarenek kolorowego pieprzu

szczypta soli

pieprz do smaku

 

Matiasy kroimy na małe kawałki. Koperek drobno siekamy. Pozostałe składniki łączymy w garnuszku, dodajemy koperek, mieszamy całość do uzyskania jednolitego sosu.

Na dnie słoika lub innego szklanego naczynia umieszczamy kilka kawałków śledzi, polewamy je kilkoma łyżkami sosu, znowu przekładamy śledziami i polewamy sosem.I tak aż do wyczerpania składników. Słoik umieszczamy w lodówce na 2-3 dni, by śledzie się “przegryzły”.

Smacznego:)

sledzie skandynawskie_03

sledzie skandynawskie_04

Author: Ajka

Jestem miłośniczką fotografii, gotowania i Tatr. Pełnoetatową mamą i koordynatorką projektów. Mam słabość do psów, wanilii i T-shirtów w paski. Pochodzę z Podhala, a po latach pomieszkiwania w Warszawie osiadłam w małym mieście oddalonym 20 km od stolicy. Uwielbiam gotować, piec, fotografować jedzenie i ostatnio coraz chętniej również umawiać się na plenerowe sesje rodzinne:) Miło Cię widzieć, Rozgość się na Gazdowaniu:)

Leave a comment