Kto jeszcze nie przygotował na Święta śledzi, niechaj spieszy po matiasy i kilka nieskomplikowanych dodatków. Dziś serwujemy śledzie po skandynawsku w musztardowo-majonezowo-śmietanowym sosie. Otulone odrobiną koperku. Przepis zainspirowany wpisem na http://www.kukbuk.com.pl pt. “Szwedzkie śledzie na dwa sposoby”.
ŚLEDZIE PO SKANDYNAWSKU
6 matiasów
2 łyżeczki musztardy dijon
2 łyżeczki musztardy francuskiej gruboziarnistej
2 łyżeczki musztardy miodowej
2 łyżki majonezu
2 łyżki soku z cytryny
1 łyżeczka miodu
1/2 pęczka koperku
200 mln śmietany 18%
ziele angielskie
liść laurowy
kilka ziarenek kolorowego pieprzu
szczypta soli
pieprz do smaku
Matiasy kroimy na małe kawałki. Koperek drobno siekamy. Pozostałe składniki łączymy w garnuszku, dodajemy koperek, mieszamy całość do uzyskania jednolitego sosu.
Na dnie słoika lub innego szklanego naczynia umieszczamy kilka kawałków śledzi, polewamy je kilkoma łyżkami sosu, znowu przekładamy śledziami i polewamy sosem.I tak aż do wyczerpania składników. Słoik umieszczamy w lodówce na 2-3 dni, by śledzie się “przegryzły”.
Smacznego:)