gazdowanie

Kuchnia, fotografia i okruchy codzienności

Ciasto cytrynowo-makowe Hummingbird bakery

Leave a comment


DSC_5411

Niech Was nie zwiedzie jego powierzchowność: z wyglądu przypomina niewyrośniętą babkę wielkanocną.

Niech Was nie zwiedzie jego zawartość: nie jest wariacją na temat makowca, choć ma w sobie mak.

Niech Was nie zwiedzie obecność białek: nie jest keksem.

Zatem co to jest?

Oto kolejna odsłona mojego uwielbienia dla cytrynowych wypieków. Przedstawiam Wam ciasto cytrynowo-makowe serwowane w znanej londyńskiej cukierni, tj. Hummingbird bakery.

To kolejne ciasto z przepisu pochodzącego z książki, którą dostałam w prezencie, czyli The Hummingbird bakery cookbook. Ciasto idealnie komponuje się z filiżanką popołudniowej herbaty. Zatem czas na five o’clock tea:)

DSC_5416

CIASTO CYTRYNOWO-MAKOWE WG HUMMINGBIRD BAKERY

na ciasto:

85 g miękkiego masła

170 g drobnego cukru

skórka starta z 1,5 niewoskowanej cytryny

15 g maku plus extra do dekoracji

165 ml mleka 3,2%

235 g mąki pszennej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/2 łyżeczki soli

3 białka

na cytrynowy syrop:

sok i skórka otarta z 1 niewoskowanej cytryny

50 g cukru

na cytrynową polewę:

wyciśnięty sok z 1 niewoskowanej cytryny

150-160 g cukru pudru

 

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170ºC.

Przygotowujemy ciasto: masło, skórkę cytrynową i ziarenka maku umieszczamy w misie robota kuchennego i miksujemy do uzyskania jednolitej masy. Następnie powoli dolewamy mleko i nadal miksujemy.

W osobnej misce mieszamy mąkę, proszek do pieczenia i sól. Te sypkie składniki dodajemy po trochu do mieszanki masła, maku, cytryny i mleka ciągle miksując, aż uzyskamy jednolitą masę.

W osobnej misce ubijamy białka ze szczyptą soli – do uzyskania sztywnej, białej piany. Pianę dodajemy następnie do pozostałych składników i delikatnie mieszamy, by składniki połączyły się. Masę przekładamy do formy do pieczenia (u mnie forma na babkę wysmarowana masłem i oprószona bułką tartą), wyrównujemy wierzch i pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 170ºC lub do tzw. suchego patyczka.

Gdy ciasto się piecze przygotowujemy cytrynowy syrop: sok i skórkę cytrynową oraz cukier przekładamy do rondelka, dodajemy 2-3 łyżki wody i gotujemy na średnim ogniu tak długo,by płyn się zredukował i powstał gęsty syrop (tj. około 15-20 minut).

Pora na cytrynową polewę: cukier puder łączymy z sokiem z cytryny, by uzyskać lukier.

Gdy ciasto się upiecze i przestygnie, ciasto polewamy syropem, a gdy ten się wchłonie, wierzch wypieku pokrywamy lukrem. Na koniec wierzch ciasta posypujemy ziarenkami maku.

Smacznego:)

DSC_5410

Advertisements

Author: Ajka

Miłośniczka fotografii, gotowania i Tatr. Mama małej Zuzki. Ma słabość do psów, wanilii i T-shirtów w paski. Zakopianka, która po latach pomieszkiwania w Warszawie osiadła 20 km od stolicy. Ostatnio lubi patrzeć na świat niemal wyłącznie przez 50-kę Nikkora. To, co ją odstresowuje, to m.in. gotowanie, pieczenie i obserwowanie reakcji bliskich, na których testuje swoje kulinarne poczynania.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s