gazdowanie

Kuchnia, fotografia i okruchy codzienności

Superfoods #4, czyli pudding na maślance z siemieniem lnianym

Leave a comment


DSC_5209

Dzisiaj na blogu będzie bardzo swojsko: maślanka, miód i nasz główny bohater czyli siemię lniane. Ten ostatni składnik zdaje się być nieco przykurzonym elementem w polskiej kuchni, a szkoda, bo jest niezwykle zdrowy i w dodatku bardzo tani.

Ale zacznijmy od początku.

Siemię lniane czyli nasiona lnu zwyczajnego. Założę się, że większości z Was kojarzą się z mało apetyczną, kleistą papką, którą Wasze babcie piją wówczas, gdy mają gastryczne problemy. U mnie również było takie pierwsze skojarzenie. Ale dzięki temu, że jakiś czas temu zajrzałam na bloga Coutellerie.pl, siemię lniane stało się w naszym domu pysznym i super zdrowym składnikiem… deserów. Przyrządzam je według przepisu Marianny, na świeżej maślance z dodatkiem płynnego miodu i z mnóstwem owoców, czasem jagód goi, pestek i bakalii. Przez noc nasionka lnu pęcznieją i pokrywają się śluzem (to właśnie on wspiera nasz przewód pokarmowy:)), a zanurzone w aksamitnej maślance z miodem stają się po prostu pyszne. Jeśli nie przepadacie za maślanką, możecie użyć jogurtu naturalnego.

Zapytacie pewnie co takiego ma w sobie to poczciwe siemię lniane, skoro znalazło się na ekskluzywnej półce z napisem Super jedzenie. Otóż nie tylko pomaga w kłopotach żołądkowych i przy zaparciach, lecz również jest skarbnicą dobroczynnych kwasów Omega-3, fitoestrogenów, białka, potasu czy cynku. Jest polecane dla kobiet w okresie menopauzy, bowiem wspomaga regulowanie poziomu estrogenów. Siemię zanurzone w roztworze wodnym osłania przewód pokarmowy. Dowiedziono również, że te niepozorne ziarenka sprzyjają walce z miażdżycą, a regularnie jedzone mogą nawet hamować rozwój raka piersi u kobiet w okresie przekwitania. Samo dobro!

Zapraszam zatem na kolejny pomysł z cyklu Superfoods. Na zdrowie!

DSC_5201

PUDDING NA MAŚLANCE Z SIEMIENIEM LNIANYM

/porcja dla 4 osób, na podstawie przepisu z http://www.coutellerie.pl z moimi modyfikacjami/

3 łyżki ziarenek siemienia lnianego

2 łyżki mielonego siemienia lnianego

750 ml maślanki lub jogurtu naturalnego

2-3 łyżki płynnego miodu

1 łyżka jagód goi

owoce na mus: np. 2 małe gruszki, mango, garść truskawek

garść owoców sezonowych do przybrania

1-2 łyżki pestek dyni lub drobnych bakalii

 

Siemię lniane wrzucamy do wysokiego pojemnika i zalewamy maślanką. Dodajemy miód i jagody goi, mieszamy, by wszystkie składniki równomiernie się rozmieściły w maślance. Przykrywamy pojemnik folią spożywczą i umieszczamy na całą noc w lodówce.

Nazajutrz pudding przelewamy do szklanek. Owoce miksujemy do konsystencji musu, którym polewamy wierzch puddingu. Całość dekorujemy owocami i pestkami dyni lub bakaliami.

Smacznego:)

DSC_5203

Advertisements

Author: Ajka

Miłośniczka fotografii, gotowania i Tatr. Mama małej Zuzki. Ma słabość do psów, wanilii i T-shirtów w paski. Zakopianka, która po latach pomieszkiwania w Warszawie osiadła 20 km od stolicy. Ostatnio lubi patrzeć na świat niemal wyłącznie przez 50-kę Nikkora. To, co ją odstresowuje, to m.in. gotowanie, pieczenie i obserwowanie reakcji bliskich, na których testuje swoje kulinarne poczynania.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s