gazdowanie

Kuchnia, fotografia i okruchy codzienności

Dla zapracowanych: tarta szybkiego Lopeza

Leave a comment


tarta losos_warzywa_01

Potrzeba matką wynalazku.

Zgodnie z tą dewizą proponuję Wam dzisiaj błyskawiczny przepis na szybki obiad. Wystarczy mieć pod ręką gotowe ciasto francuskie, mrożone lub świeże warzywa oraz wędzonego na gorąco łososia lub inną rybę. Do tego dodatki nadające charakteru daniu, typu musztarda, pieprz, jogurt i mamy gotowy obiad.

Posiłek, którego nie powstydziłby się przygotować szybki Lopez;)

tarta losos_warzywa_02TARTA Z WĘDZONYM ŁOSOSIEM I WARZYWAMI GOTOWANYMI NA PARZE

/porcja dla 4 osób/

1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego

150-200 g łososia wędzonego na gorąco

1 opakowanie warzyw do gotowania na parze (mix brokułu, marchwi, kalafiora, kukurydzy, papryki etc.)

1 mały kubeczek jogurtu greckiego light

1 duże jajko

2 łyżki musztardy francuskiej

1 łyżka posiekanego koperku

pieprz, sól

 

Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180ºC.

Żaroodporną formę do zapiekania smarujemy odrobiną masła, po czym równomiernie rozkładamy ciasto francuskie (również na bokach formy). Ciasto podpiekamy przez ok. 10 minut, po czym wyjmujemy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia.

Gotujemy na parze mix warzyw: muszą być al dente, lekko twarde i kruche. Odstawiamy do ostygnięcia. Łososia dzielimy na mniejsze kawałki.

Jogurt i jajko mieszamy w garnuszku razem z łyżką musztardy, pieprzem i odrobiną soli do uzyskania jednolitej konsystencji.

Na podpieczonym cieście francuskim rozsmarowujemy pozostałą musztardę, układamy warzywa i kawałki łososia, a na końcu zalewamy masą jogurtowo-jajeczną. Wierzch posypujemy koperkiem.

Tak przygotowaną tartę pieczemy przez ok. 15-17 minut w temperaturze 180ºC (termoobieg). Podajemy natychmiast.

Smacznego:)

tarta losos_warzywa_03

Advertisements

Author: Ajka

Miłośniczka fotografii, gotowania i Tatr. Mama małej Zuzki. Ma słabość do psów, wanilii i T-shirtów w paski. Zakopianka, która po latach pomieszkiwania w Warszawie osiadła 20 km od stolicy. Ostatnio lubi patrzeć na świat niemal wyłącznie przez 50-kę Nikkora. To, co ją odstresowuje, to m.in. gotowanie, pieczenie i obserwowanie reakcji bliskich, na których testuje swoje kulinarne poczynania.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s