gazdowanie

Kuchnia, fotografia i okruchy codzienności

Z cyklu: leniwe weekendowe śniadania, czyli jajka na twardo w sosie majonezowo-musztardowym z curry

Leave a comment


jajka_sos majo_muszt_curry_01

Na blogu już dawno nie zamieściłam wpisu śniadaniowego. Nie dlatego, że nie miałam pomysłu na kolejną odsłonę, ale z racji tego, że przygotowane na sobotnio-niedzielny stół nowości śniadaniowe znikają w zastraszającym tempie. Zanim wezmę aparat do ręki, Stasio przygotowując nakrycia, cichaczem zabiera się za konsumpcję skrawków omleta, albo podjada bajgle nadziewane jajecznicą i warzywami;)

Tym razem uratowałam talerz z jajkami na twardo uciekając z nim czym prędzej na stolik kawowy. Nie było to jednak zbyt bezpieczne miejsce, bowiem jajka znajdowały się na wysokości nosa Ozziego stojącego na dwóch łapach:) Na szczęście wystarczyło kilka minut, by pstryknąć zdjęcia i uwiecznić dla Was kulinarną nowość na zbliżające się weekendowe śniadanie.

Poznajcie zatem niepozorne ekologiczne jajka na twardo w niebanalnym sosie. Zamiast klasycznego majonezu podałam do jajek sos ukręcony na bazie musztardy francuskiej, majonezu, curry i pieprzu kajeńskiego. Całość wieńczy stary, dobry szczypiorek.

Celebrujmy weekendowe, nieśpieszne śniadania:)

jajka_sos majo_muszt_curry_02

JAJKA NA TWARDO W SOSIE MAJONEZOWO-MUSZTARDOWYM Z CURRY

/porcja dla 2-3 osób/

4 jajka ekologiczne ugotowane na twardo

3 łyżki majonezu

1 łyżeczka musztardy francuskiej (z całą gorczycą)

1/2 łyżeczki curry

szczypta pieprzu cayenne

1 łyżka posiekanego szczypiorku

pieprz, sól morska

 

Jajka obieramy ze skorupki, kroimy na pół, układamy na półmisku lub talerzu żółtkiem do dołu.

Przygotowujemy sos: w miseczce łączymy dokładnie majonez, musztardę i curry, doprawiamy delikatnie pieprzem i odrobiną soli. Sosem dekorujemy połówki jajek i posypujemy pieprzem cayenne. Wierzch posypujemy posiekanym szczypiorkiem.

Smacznego:)

jajka_sos majo_muszt_curry_03

jajka_sos majo_muszt_curry_04

Advertisements

Author: Ajka

Miłośniczka fotografii, gotowania i Tatr. Mama małej Zuzki. Ma słabość do psów, wanilii i T-shirtów w paski. Zakopianka, która po latach pomieszkiwania w Warszawie osiadła 20 km od stolicy. Ostatnio lubi patrzeć na świat niemal wyłącznie przez 50-kę Nikkora. To, co ją odstresowuje, to m.in. gotowanie, pieczenie i obserwowanie reakcji bliskich, na których testuje swoje kulinarne poczynania.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s