gazdowanie

Kuchnia, fotografia i okruchy codzienności

Obłędna angielska tarta cytrynowa z bezą

Leave a comment


lemon meringue pie_01Mam słabość do cytrynowych ciast i cytrynowych nadzień. Uwielbiam magdalenki z cytrynowym kremem i super proste ciasto cytrynowe, które jak wieść niesie podają gościom na śniadanie w Hotelu Waldorf Astoria w Nowym Jorku. Skoro takim uczuciem darzę cytrynowe dodatki, to nie musiało minąć zbyt dużo czasu, bym pokusiła się o upieczenie angielskiej tarty cytrynowej z bezą. Przepis pochodzi z książki Mary Berry & Lucy Young Cook up a feast, o której pisałam już wcześniej: https://gazdowanie.wordpress.com/2015/05/14/ashburton-carrot-cake/

W oryginale tarta zwie się lemon meringue pie, co już samo w sobie nadaje jej angielskiej wytworności i sznytu;) Przyznam, że idealne maślane kruche ciasto, aksamitne cytrynowe nadzienie i lekko podpieczona beza tworzą obłędną kompozycję smakową. Cytrynowe nadzienie podczas przygotowywania pod wpływem temperatury zmienia swoją konsystencję: staje się rozkosznie gładkie i wspaniale pachnie.

Tak, jak w przypadku poprzedniego ciasta z tej książki (marchewkowego), zredukowałam ilość cukru i użyłam trzcinowego. W mniejszej proporcji jest nadal wystarczająco słodkie. Wygląda na to, że Brytyjczycy przesadzają z cukrem;)

lemon meringue pie_02

ANGIELSKA TARTA CYTRYNOWA Z BEZĄ /LEMON MERINGUE PIE/

na kruche ciasto:

225 g mąki pszennej

175 g zimnego masła

40 g drobnego cukru (w oryginale 45g)

1 duże jajko

1 łyżeczka wody

na nadzienie cytrynowe:

skórka otarta i sok z 6 cytryn niewoskowanych

65 g mąki kukurydzianej

450 ml wody

150 g cukru trzcinowego (w oryginale 250 g)

6 żółtek

na pianę:

4 białka (użyłam 6)

100 g cukru trzcinowego (w oryginale 225 g)

2 płaskie łyżeczki mąki kukurydzianej

 

Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto, po czym owijamy je w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce co najmniej przez 1/2h.

Piekarnik nagrzewamy do 180ºC. Schłodzonym ciastem wylepiamy formę do pieczenia (wysmarowaną masłem i ewentualnie bułką tartą). Ciasto pieczemy ok. 15 minut, aż nabierze złotego koloru.

Przygotowujemy nadzienie cytrynowe: skórkę i sok z cytryn mieszamy z mąką kukurydzianą. Następnie miksujemy żółtka i cukier na białą, puszystą masę. W średnim garnku zagotowujemy wodę, dodajemy do niej cytrynowo-kukurydzianą miksturę, gotujemy mieszając ok. 1 minuty, a następnie dodajemy utarte z cukrem żółtka. Ciągle mieszając, gotujemy masę na małym ogniu przez 3-4 minuty. Masa powinna stać się gęsta i jednolita. Odstawiamy garnek z ognia, by masa nieco przestygła.

Na upieczone kruche ciasto wylewamy nadzienie cytrynowe i podpiekamy całość ok. 5 minut w temperaturze 180ºC. W tym czasie ubijamy pianę z białek, cukru, pod koniec ubijania dodajemy mąkę kukurydzianą. Piana musi być bardzo sztywna. Następnie wyjmujemy tartę z piekarnika i łyżką nakładamy na wierzch pianę z białek.

Ciasto pieczemy przez ok. 25-30 minut w temperaturze 180ºC.

Smacznego:)

lemon meringue pie_03

lemon meringue pie_04

Advertisements

Author: Ajka

Miłośniczka fotografii, gotowania i Tatr. Mama małej Zuzki. Ma słabość do psów, wanilii i T-shirtów w paski. Zakopianka, która po latach pomieszkiwania w Warszawie osiadła 20 km od stolicy. Ostatnio lubi patrzeć na świat niemal wyłącznie przez 50-kę Nikkora. To, co ją odstresowuje, to m.in. gotowanie, pieczenie i obserwowanie reakcji bliskich, na których testuje swoje kulinarne poczynania.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s