gazdowanie

Kuchnia, fotografia i okruchy codzienności

Jadą goście, czyli ciasto jogurtowe z nektarynkami i borówkami

Leave a comment


ciasto jogurt_nektar_borowki_01

Sierpień obfituje w naszym domu w gości. Jedni wpadają na kilka godzin, inni na jedną noc, jeszcze inni zostają na kilka dni. Każda taka wizyta to pretekst, by upiec coś słodkiego, w sam raz do popołudniowej kawy. Jest tylko jeden, może dwa warunki: ciasto musi być łatwe i szybkie w przygotowaniu i powinno zawierać owoce sezonowe. Wychodzę z założenia, że latem szkoda czasu na krzątanie się w kuchni, a owoce sezonowe są dostępne tak naprawdę tylko przez krótką chwilę w roku i trzeba to wykorzystać.

Idąc tym tropem, wymyśliłam prosty przepis na ciasto jogurtowe. Dzięki sporej porcji jogurtu greckiego jest puszyste, a mnóstwo borówek i nektarynek sprawia, że mamy poczucie, że… jest zdrowe:) W dodatku wystarczy kilkanaście minut, by je przygotować. Reszta dzieje się sama w piekarniku.

Jeśli zatem jesteście zagonieni, a perspektywa kupna ciasta z cukierni nie bardzo Wam się podoba, sami upieczcie ciasto z dzisiejszego przepisu. Gwarantuję, że gościom, którym podacie porcję będą trzęsły się uszy i niewykluczone, że poproszą o dokładkę:)

ciasto jogurt_nektar_borowki_02

CIASTO JOGURTOWE Z NEKTARYNKAMI I BORÓWKAMI AMERYKAŃSKIMI

2,5 szklanki mąki pszennej

2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej

3/4 szklanki drobnego cukru trzcinowego

2 jajka

420 g jogurtu greckiego

150 ml oleju słonecznikowego

1 łyżeczka naturalnej esencji waniliowej

2 duże nektarynki

1 szklanka borówek amerykańskich

 

Jajka miksujemy z cukrem na puszystą, jasną masę. Dodajemy esencję waniliową, olej i jogurt. Następnie do masy dodajemy mąkę wymieszaną z sodą i delikatnie mieszamy całość do połączenia składników.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 170ºC. Nektarynki myjemy i kroimy w ósemki, borówki myjemy i dokładnie osuszamy na sitku.

Masę przelewamy do żaroodpornej formy do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierzchu układamy nektarynki i borówki.

Ciasto pieczemy ok. 50 minut w temperaturze 170ºC (lub do suchego patyczka).

Smacznego:)

ciasto jogurt_nektar_borowki_03

ciasto jogurt_nektar_borowki_04

ciasto jogurt_nektar_borowki_05

ciasto jogurt_nektar_borowki_06

Author: Ajka

Jestem miłośniczką fotografii, gotowania i Tatr. Pełnoetatową mamą i koordynatorką projektów. Mam słabość do psów, wanilii i T-shirtów w paski. Pochodzę z Podhala, a po latach pomieszkiwania w Warszawie osiadłam w małym mieście oddalonym 20 km od stolicy. Uwielbiam gotować, piec, fotografować jedzenie i ostatnio coraz chętniej również umawiać się na plenerowe sesje rodzinne:) Miło Cię widzieć, Rozgość się na Gazdowaniu:)

Leave a comment