gazdowanie

Kuchnia, fotografia i okruchy codzienności

Prosty pomysł na kurki: risotto z kurkami i suszonymi pomidorami

Leave a comment


risotto z kurkami i susz pomidorami_01

Upał jakby nieco zelżał. W takie dni, długie stanie przy garnkach nie służy nawet kucharzowi, zwłaszcza w pomieszczeniu bez klimatyzacji. Dlatego dziś będzie krótko, prosto i smacznie.

Sezon na kurki nadal trwa, więc wystarczy kilkadziesiąt minut, dwie garście tych pysznych grzybów, ryż arborio, kilka suszonych pomidorów, cebula, białe wino i mamy pyszne risotto. Koniecznie posypane na wierzchu świeżo startym parmezanem.

Inne pomysły na risotto znajdziecie tutaj:

https://gazdowanie.wordpress.com/2014/11/17/rozgrzewajace-risotto-z-dynia-i-gorgonzola/

https://gazdowanie.wordpress.com/2014/07/29/kurki-a-oboz-staly-pod-namiotami/

Zapraszam!

risotto z kurkami i susz pomidorami_02

RISOTTO Z KURKAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI

/porcja dla 2 osób/

150 g ryżu arborio

1,5 szklanki kurek, umytych i oczyszczonych

1 średnia cebula

1 ząbek czosnku

1 kieliszek białego wytrawnego wina

1 l bulionu warzywnego

3-4 plasterki suszonych pomidorów

kawałek parmezanu

1 łyżeczka zimnego masła

oliwa

sól himalajska

świeżo mielony pieprz kolorowy

 

Cebulę i czosnek drobno siekamy, wrzucamy do garnka z oliwą i podsmażamy do zarumienienia. Następnie dodajemy pokrojone kurki i smażymy całość do miękkości (ok. 15 minut).

Do garnka wrzucamy ryż, mieszamy łącząc go z cebulą i czosnkiem, czekamy chwilę aż ziarenka ryżu staną się szkliste. Następnie wlewamy wino, mieszamy co chwilę aż do momentu, gdy wino wyparuje. Następnie dolewamy po trochu bulionu (po małej chochelce) i mieszamy co jakiś czas uważając, by ryż nie przywarł do dna. Pod koniec gotowania dodajemy pokrojone plasterki pomidorów. Mieszamy. Doprawiamy pieprzem i odrobiną soli do smaku.

Gdy zużyjemy cały bulion, który zostanie wchłonięty przez ryż, wówczas risotto jest gotowe (ryż musi być miękki i aksamitnie kleisty). Zdejmujemy garnek z ognia, dodajemy masło, mieszamy do całkowitego rozpuszczenia.

Risotto wykładamy na talerze, posypujemy startym parmezanem.

Smacznego:)

risotto z kurkami i susz pomidorami_03

Advertisements

Author: Ajka

Miłośniczka fotografii, gotowania i Tatr. Mama małej Zuzki. Ma słabość do psów, wanilii i T-shirtów w paski. Zakopianka, która po latach pomieszkiwania w Warszawie osiadła 20 km od stolicy. Ostatnio lubi patrzeć na świat niemal wyłącznie przez 50-kę Nikkora. To, co ją odstresowuje, to m.in. gotowanie, pieczenie i obserwowanie reakcji bliskich, na których testuje swoje kulinarne poczynania.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s