gazdowanie

Kuchnia, fotografia i okruchy codzienności

Moje nowe zdobycze książkowe i panini z jajkami, wędliną, serem brie i rukolą

Leave a comment


TKK2015_01Ostatnią niedzielę lipca częściowo spędziliśmy z S. na Targach Książki Kulinarnej w Zamku Ujazdowskim. Targi to inicjatywa organizowana od dwóch lat przez Martę Gessler, szefową Qchni Artystycznej i Warsztatu Woni. Jest to nie lada gratka dla miłośników kulinariów i fachowej literatury w tej dziedzinie.

W tym roku Targi zostały zorganizowane po raz drugi w historii i – jak dotychczas – były połączone ze spotkaniami autorskimi. Można było porozmawiać z zaproszonymi autorami niektórych książek sprzedawanych na stoiskach, obejrzeć pokaz dizajnerskich fartuchów kuchennych, czy otrzymać słoiczek zakwasu (aby go czule dokarmiać w domowym zaciszu:)).

Krążyłam wśród stoisk jakieś 1,5 godziny, za mną lekko znudzony dreptał S. Musiał dreptać, bo tego dnia wypadały akurat moje imieniny i zażyczyłam sobie w prezencie jakąś fajną książkę. Kulinarną, rzecz jasna:)

Ostatecznie dostałam w prezencie dwie książki: Eggs. Fresh, simple recipes for frittatas, omelets, scrambles & more Jodi Liano i My petite kitchen cookbook. Simple wholefood recipes Eleanor Ozich. Jakby tego było mało, kilka godzin wcześniej moi Rodzice podarowali mi najnowszą książkę Elizy Mórawskiej O chlebie. 45 przepisów na wypieki drożdżowe i na zakwasie. Jak się domyślacie, byłam w niebie;)

Ale do rzeczy. Zapraszam na subiektywną recenzję, a jako bonus proponuję prosty i pyszny śniadaniowy przepis z książki Eggs.

TKK2015_02

Jodi Liano jest instruktorką gotowania w San Francisco Cooking Scholl i redaktorką programów kulinarnych, a także autorką lub współautorką kilku książek kulinarnych. Jej Eggs to istna kopalnia wiedzy nt. sposobów przyrządzania potraw z jajek. Książka zawiera krótki, nieprzegadany wstęp, w którym autorka zachwala wartości odżywcze jaj, daje wskazówki nt. ich kupowania i przechowywania. Kolejne stronice książki to gratka dla miłośników jajecznych frykasów. Znajdziemy tu rozdziały: “z patelni”, “omlety i jajecznice”, “frittaty”, “dania z gotowanych jaj”, “inne jajeczne dania”. Dla pragnących zgłębiać tajniki przygotowywania dań jajecznych, Liano podaje wskazówki nt. podstawowych technik przyrządzania jajek, jak również pomysły na nadzienia. Pozycję uzupełniają smakowite zdjęcia  autorstwa Kate Sears. Jednym słowem, ta książka to gratka dla miłośników jaj.

TKK2015_03

Druga z książek, czyli My petite kitchen cookbook. Simple wholefood recipes to dzieło Eleanor Ozich, autorki popularnego bloga Petite-kitchen.com. Sam blog, a następnie przepisy do książki, powstały z potrzeby chwili: córka Ozich cierpiała na skórną alergię, zaś kolejne wizyty u lekarzy i przepisywane leki nie poprawiały jej stanu zdrowia. Wówczas Ozich zdecydowała wziąć sprawy w swoje ręce i zacząć od zmiany diety całej rodziny, nie tylko córki. Zaczęła gotować zdrowo, z użyciem organicznych produktów, bez dodatku konserwantów, sztucznych barwników, glutenu i cukru. Słowem, przeszła na naturalną dietę, zaś jej córka przestała cierpieć na dokuczliwą alergię. Znajdziemy tu przepisy na śniadania, lekkie dania i przystawki, dania główne, desery i zdrowe napoje. Moją uwagę szczególnie przyciągają przepisy na desery. Weźmy na przykład czekoladowe brownie z czarnej fasoli i daktyli lub dekadencki tort czekoladowy z malinami i kokosem… Książka jest pięknie wydana i zachwyca wystudiowanymi fotografiami potraw.

TKK2015_04

I wreszcie trzeci z moich nowych nabytków: O chlebie najpopularniejszej polskiej blogerki kulinarnej, czyli Liski – Elizy Mórawskiej. W zasadzie tej książki nie trzeba rekomendować, bowiem wszystko, co wychodzi spod pióra Liski jest świetne. Na blogu już wielokrotnie zamieszczałam posty będące efektem “testów” przepisów z jej poprzednich książek “Słodkie” i “O jabłkach”. Trzecia książka Mórawskiej to podsumowanie jej miłości do domowego pieczywa. Książka zaczyna się od rozdziału dla żółtodziobów nt. wskazówek dot. pieczenia chleba: jak przygotować i dokarmiać zakwas, jakie potrzebujemy rodzaje mąki i akcesoria, by  zacząć piec, etc. Wśród tytułowych czterdziestu pięciu przepisów znajdziemy wskazówki dot. łatwych wypieków drożdżowych, ale również przepisy z gatunku “wyższa szkoła jazdy”, czyli o chlebach na zakwasie. Dla wielbicieli słodkich i wytrawnych wypieków też się tu znajdzie kilka przepisów. Słowem, O chlebie, to obowiązkowa pozycja dla tych wszystkich, którzy pragną zacząć piec chleb w domu, ale nie bardzo wiedzą, jak się za to zabrać:)

Eggs_panini_05PANINI Z JAJKAMI, WĘDLINĄ, SEREM BRIE I RUKOLĄ (wg Eggs Jodi Liano)

/porcja dla głodnych 2 osób/

2 ciabatty

4 jajka

4-5 plasterki wędliny suchej krakowskiej (w oryginale bekonu)

1 łyżka oliwy

6-7 plasterków sera brie (o temperaturze pokojowej)

1 szklanka roszponki umytej i osuszonej

sól, świeżo mielony pieprz

 

Wędlinę podsmażamy na patelni spryskanej oliwą, aż zacznie robić się chrupiąca (w oryginale bekon pieczemy ok. 20 minut w piekarniku w temperaturze 180ºC).

Ciabatty kroimy wzdłuż na 3 części. Rozbijamy jajka, przekładamy je do miseczki, doprawiamy solą i pieprzem, rozkłócamy i smażymy ok. 2-3 minut na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy. Jajka powinny mieć konsystencję jajecznicy.

Pomiędzy ciabattę wkładamy kilka listków rukoli, brie, wędliny i jajka. Przykrywamy kolejnym kawałkiem ciabatty i następnie kładziemy kolejne warstwy rukoli, sera, etc. na końcu kładąc górną część ciabatty. Tak przygotowane panini przekładamy na suchą patelnię, przykładamy przykrywką i podpiekamy na małym ogniu przez ok. 10-15 minut, aż do roztopienia sera pomiędzy warstwami i zrumienienia dolnej części ciabatty.

Tak przygotowane panini genialnie smakuje na śniadanie:)

Smacznego:)

Eggs_panini_06

Eggs_panini_07

Advertisements

Author: Ajka

Miłośniczka fotografii, gotowania i Tatr. Mama małej Zuzki. Ma słabość do psów, wanilii i T-shirtów w paski. Zakopianka, która po latach pomieszkiwania w Warszawie osiadła 20 km od stolicy. Ostatnio lubi patrzeć na świat niemal wyłącznie przez 50-kę Nikkora. To, co ją odstresowuje, to m.in. gotowanie, pieczenie i obserwowanie reakcji bliskich, na których testuje swoje kulinarne poczynania.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s