gazdowanie

Kuchnia, fotografia i okruchy codzienności

Człowiek jest jak makaron, czyli pappardelle w sosie kurkowo-śmietanowym z cukinią i suszonymi pomidorami

Leave a comment


pappardelle_kurki_susz_pomidory_cukinia_01– Człowiek jest jak makaron. Podgrzejesz – musi zmięknąć. Z wami też tak będzie. To co, otruliście go parówkami, si?

– Sam się otruł. Nie  parówkami, tylko balsamem.

– Kpicie ze mnie?

– Ależ skąd! Naprawdę balsamem. Do ciała. Nieżywego ciała, żeby być ścisłym.

(…)

– Dwadzieścia pięć lat! Będzie się ciągło jak lazanie!

(…)

– A wy tu, gorgonzola, siedzieć grzecznie. Z wami jeszcze nie skończyłem.

 

Nie mogłam sobie odmówić tych kilku cytatów z filmu, który obejrzałam już wiele razy, a który zawsze powoduje u mnie salwy śmiechu. To “Ciało” – czarna komedia sprzed kilkunastu lat, autorstwa duetu Saromonowicz-Konecki. Może pamiętacie charakterystyczną postać prowincjonalnego komisarza Haberka? To właśnie on co i rusz używał przerywników z języka włoskiego, głównie z dziedziny kulinariów. I zwykł mawiać po primo, po secundo… ;)

Kiedy widzę na sklepowej półce z makaronami długie, szerokie wstążki, czyli pappardelle, nieodmiennie na usta ciśnie mi się kolejny cytat, tym razem z innego bohatera “Ciała”, czyli Julka granego przez Roberta Więckiewicza: “Pappardelle – krzyczał. Urwę mu pappardelle!!!”

Nie pozostaje mi nic innego, jak polecić Wam mój niedawno przetestowany przepis na pappardelle w sosie kurkowo-śmietanowym z dodatkiem cukinii, suszonych pomidorów, sera Grana Padano i prażonych pestek słonecznika:)

pappardelle_kurki_susz_pomidory_cukinia_02PAPPARDELLE Z SOSEM KURKOWO-ŚMIETANOWYM, CUKINIĄ I SUSZONYMI POMIDORAMI

/porcja dla 4 osób/

1 opakowanie makaronu pappardelle

ok. 200 g kurek

1 duża cebula

1/2 małej cukinii

4-5 kawałków suszonych pomidorów

200 ml śmietany 18%

3-4 łyżki jogurtu

kawałek sera Grana Padano

garść pestek słonecznika

1 żółtko

oliwa

sól

świeżo mielony kolorowy pieprz

 

Przygotowujemy sos: kurki dokładnie oczyszczamy, myjemy, osuszamy i kroimy na kawałki. Cebulę siekamy i razem z grzybami smażymy na patelni na rozgrzanej oliwie. Po 3-4 minutach dodajemy cukinię pokrojoną w kosteczkę i smażymy całość do miękkości na niezbyt dużym ogniu. Zmniejszamy ogień do minimum.

Na osobnej patelni prażymy na złoto pestki słonecznika.

Następnie suszone pomidory kroimy w paseczki, które dorzucamy do grzybów. Dodajemy śmietanę wymieszaną z jogurtem i żółtkiem, rozprowadzamy na patelni z grzybami, doprawiamy do smaku solą i świeżo zmielonym pieprzem. Delikatnie podgrzewamy sos.

W międzyczasie gotujemy makaron al dente.

Makaron odcedzamy, wykładamy na talerze, polewamy sosem, posypujemy startym Grana Padano i słonecznikiem.

Smacznego:)

pappardelle_kurki_susz_pomidory_cukinia_03

pappardelle_kurki_susz_pomidory_cukinia_04

 

Advertisements

Author: Ajka

Miłośniczka fotografii, gotowania i Tatr. Mama małej Zuzki. Ma słabość do psów, wanilii i T-shirtów w paski. Zakopianka, która po latach pomieszkiwania w Warszawie osiadła 20 km od stolicy. Ostatnio lubi patrzeć na świat niemal wyłącznie przez 50-kę Nikkora. To, co ją odstresowuje, to m.in. gotowanie, pieczenie i obserwowanie reakcji bliskich, na których testuje swoje kulinarne poczynania.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s