gazdowanie

Kuchnia, fotografia i okruchy codzienności

W wiśniowym sadzie. Ciasto z wiśniami i migdałami

2 Comments


ciasto z wisniami_01Dostałam w prezencie drylownicę. Na jednym z jej boków dumnie pręży się napis: “Produkt polski”. Niewątpliwie to małe plastikowe ustrojstwo, to cud polskiej myśli technologicznej;) Z jednej strony wrzucasz na “zjeżdżalnię” wiśnię, następnie dźgasz ją mini-harpunem, po czym z drugiej strony wypada pestka, a do pojemnika wpada wydrylowany owoc.

To cudo kosztuje ok. 12 zł i wydaje się, że w sezonie letnim jest niezbędnym sprzętem dla tych wszystkich, którzy pragną przygotowywać pierogi z wiśniami, kompoty, słodkie ciasta i inne cuda.

Jak się  domyślacie, moja drylownica przeszła już swój chrzest bojowy. Upiekłam ciasto z wiśniami i migdałami według przepisu znalezionego w czasopiśmie “Weranda Country” sprzed dwóch lat. Nie byłabym sobą, gdybym nie zmodyfikowała oryginalnego przepisu:) I tak, zamiast użyć gotowego kruchego ciasta, przygotowałam świeże. Nie dodałam też aromatu migdałowego, lecz naturalną esencję waniliową. I, jak to zwykle bywa, zmniejszyłam ilość cukru.

Macie ochotę spróbować?

ciasto z wisniami_ 02CIASTO Z WIŚNIAMI I MIGDAŁAMI NA KRUCHYM SPODZIE

na kruchy spód:

1,5 szklanki mąki

1/2 szklanki cukru pudru

100 g zimnego masła

2 żółtka

1 łyżka jogurtu greckiego

1 łyżeczka naturalnej esencji waniliowej

1 łyżka zimnej wody

na nadzienie:

1,5 szklanki wydrylowanych wiśni

5 łyżek dżemu wiśniowego niskosłodzonego

1/2 szklanki płatków migdałowych zmielonych na mąkę

1/2 kostki masła (miękkiego)

2 jajka

3/4 szklanki mąki pszennej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/3 szklanki pudru

do posypania wierzchu:

2 łyżki płatków migdałowych

 

Z podanych składników na kruchy spód szybko zagniatamy ciasto, owijamy je w folię spożywczą i chłodzimy co najmniej 1h w lodówce.

W tym czasie przygotowujemy masę na nadzienie: jajka miksujemy z cukrem pudrem, następnie dodajemy masło, mąkę migdałową i mąkę pszenną wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC. Ciasto wyjmujemy z lodówki, wylepiamy nim formę do pieczenia wysmarowaną masłem i wysypaną bułką tartą (lub mąką migdałową) i pieczemy ok. 20 minut, aż do zezłocenia.

Podpieczony kruchy spód studzimy na kratce kuchennej, następnie rozsmarowujemy na nim dżem wiśniowy, po czym przelewamy masę na nadzienie. Całość posypujemy wiśniami i migdałami. Pieczemy ok. 45-50 minut w temperaturze 180ºC.

Po ostudzeniu ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego:)

ciasto z wisniami_ 03Asystent fotografa zawsze gotowy do pomocy i… degustacji;)

ciasto z wisniami_ 04

 

 

Advertisements

Author: Ajka

Miłośniczka fotografii, gotowania i Tatr. Mama małej Zuzki. Ma słabość do psów, wanilii i T-shirtów w paski. Zakopianka, która po latach pomieszkiwania w Warszawie osiadła 20 km od stolicy. Ostatnio lubi patrzeć na świat niemal wyłącznie przez 50-kę Nikkora. To, co ją odstresowuje, to m.in. gotowanie, pieczenie i obserwowanie reakcji bliskich, na których testuje swoje kulinarne poczynania.

2 thoughts on “W wiśniowym sadzie. Ciasto z wiśniami i migdałami

  1. Ja mam :)
    Tylko drylownicy brak…
    A ten asystent rozkoszny po prostu :)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s