gazdowanie

Kuchnia, fotografia i okruchy codzienności

Pora na agrest, czyli ciasto agrestowo-jogurtowe z cytrynową nutą

2 Comments


ciasto agrestowo-jogurtowe_01Agrest w kuchni niezmiennie kojarzy mi się z kompotem z agrestu, porzeczek i innych “działkowych” skarbów. Ale ponieważ nie jestem fanką obłędnie słodkich napojów rodem z babcinej spiżarni, stwierdziłam, że opakowanie agrestu, które wylądowało na kuchennym blacie po zeszłotygodniowych zakupach, warto spożytkować “nadziewając” nim ciasto.

Szperam w Internecie i dowiaduję się, że ta niepozorna roślin ma aż 1,5 tysiąca odmian. Jeśli zaś mowa o wartościach odżywczych agrestu, to jest on doskonałym źródłem pektyn, żelaza, witaminy C, PP, B1 i A.

Dzisiejsza propozycja to proste ucierane ciasto na bazie jogurtu greckiego (co nadaje mu puszystości i lekkości) z dodatkiem sporej ilości agrestu. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu :)

ciasto agrestowo-jogurtowe_02

CIASTO AGRESTOWO-JOGURTOWE Z CYTRYNOWĄ NUTĄ

2,5 szklanki mąki pszennej
2 jajka
¾ szklanki cukru trzcinowego
ok. 400 g jogurtu greckiego
½ szklanki oleju roślinnego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
sok wyciśnięty z 1/2 cytryny niewoskowanej

2 szklanki agrestu, umytego, obranego z szypułek

 

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą, białą masę, następnie dodajemy sok z cytryny, olej i jogurt. Do masy dodajemy mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i delikatnie łączymy wszystkie składniki (krótko!).

Ciasto umieszczamy w żaroodpornej formie wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 180° C przez ok. 50 minut (do suchego patyczka).

Po ostudzeniu, ciasto posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego:)

ciasto agrestowo-jogurtowe_03

ciasto agrestowo-jogurtowe_04

ciasto agrestowo-jogurtowe_05

 

Advertisements

Author: Ajka

Miłośniczka fotografii, gotowania i Tatr. Mama małej Zuzki. Ma słabość do psów, wanilii i T-shirtów w paski. Zakopianka, która po latach pomieszkiwania w Warszawie osiadła 20 km od stolicy. Ostatnio lubi patrzeć na świat niemal wyłącznie przez 50-kę Nikkora. To, co ją odstresowuje, to m.in. gotowanie, pieczenie i obserwowanie reakcji bliskich, na których testuje swoje kulinarne poczynania.

2 thoughts on “Pora na agrest, czyli ciasto agrestowo-jogurtowe z cytrynową nutą

  1. Mmm, to zdecydowanie coś dla mnie :)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s