gazdowanie

Kuchnia, fotografia i okruchy codzienności

Młody bób na fali, czyli wytrawna tarta z bobem

Leave a comment


tarta z bobem_01Sezonowe owoce i warzywa królują na bazarach i na naszych stołach. Nic, tylko brać i cieszyć się ich smakiem i wartościami odżywczymi. Lubicie młody bób? A pamiętacie hummus z bobu i ciecierzycy, który w zeszłym roku prezentowałam na blogu? https://gazdowanie.wordpress.com/2014/06/21/wege-hummus-z-bobu-i-ciecierzycy/

Jeśli lubicie bób w nietypowej kompilacji, to dzisiejsza propozycja z pewnością przypadnie Wam do gustu.

Przepis na tę wytrawną tartę znalazłam w jednym z ostatnich numerów “Weranda Country”. Do jej przygotowania wystarczy szklanka bobu, papryka, kawałek sera typu parmezan, jajka i składniki na podstawowe kruche ciasto (słone).

W oryginale do farszu dodajemy podsmażony chudy boczek, który można zastąpić np. szynką parmeńską lub po prostu zrezygnować z wędliny i zrobić wersję wegetariańską (np. z dodatkiem fety).

tarta z bobem_02WYTRAWNA TARTA Z BOBEM

/porcja dla 4 osób/

na kruchy spód:

1,5 szklanki mąki pszennej

1/2 kostki zimnego masła

1 żółtko

1 łyżeczka soli

1-2 łyżki zimnej wody

na farsz:

1 szklanka ugotowanego i obranego bobu

1 czerwona papryka

3 jajka

1/2 szklanki śmietany 18%

1/2 szklanki jogurtu greckiego

3 plasterki chudego boczku podsmażonego na suchej patelni (opcjonalnie)

3/4 szklanki startego sera typu parmezan

2 gałązki świeżego tymianku

1 łyżeczka posiekanego koperku

pieprz kolorowy

 

Przygotowujemy kruche ciasto: na stolnicę wysypujemy mąkę, robimy wgłębienie, dodajemy do niego żółtko, sól i posiekane masło oraz wodę. Szybko zagniatamy ciasto, owijamy je w folię i chowamy do lodówki na co najmniej 1h.

W tym czasie pieczemy paprykę: piekarnik nagrzewamy do temperatury 200°C, z papryki usuwamy gniazda nasienne, kroimy wzdłuż na 2-3 duże plastry i wkładamy na blachę wyłożoną papierem dopieczenia. Pieczemy ok. 20 minut, aż skórka zacznie lekko czernieć. Następnie paprykę wyjmujemy i przekładamy do foliowej torebki. Gdy wystygnie z łatwością zdejmujemy skórkę i kroimy paprykę na paseczki.

Po 1h wyjmujemy z lodówki ciasto, wykładamy nim żaroodporną formę, nakłuwamy widelcem. Spód pieczemy w temperaturze 180°C przez ok. 15-20 minut (do zezłocenia). Po upieczeniu spód studzimy na kratce kuchennej.

Przygotowujemy farsz: jajka rozkłócamy ze śmietaną, jogurtem, koperkiem, pieprzem, posiekanymi igiełkami tymianku i parmezanem, ewentualnie dodajemy boczek pokrojony na kawałki. Masę wylewamy na podpieczony kruchy spód, dodajemy bób oraz paseczki papryki.

Tartę zapiekamy przez 25-30 minut w temperaturze 190°C.

Smacznego:)

tarta z bobem_03

tarta z bobem_04

Advertisements

Author: Ajka

Miłośniczka fotografii, gotowania i Tatr. Mama małej Zuzki. Ma słabość do psów, wanilii i T-shirtów w paski. Zakopianka, która po latach pomieszkiwania w Warszawie osiadła 20 km od stolicy. Ostatnio lubi patrzeć na świat niemal wyłącznie przez 50-kę Nikkora. To, co ją odstresowuje, to m.in. gotowanie, pieczenie i obserwowanie reakcji bliskich, na których testuje swoje kulinarne poczynania.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s