gazdowanie

Kuchnia, fotografia i okruchy codzienności

Idziemy na jagody, czyli domowe jagodzianki

2 Comments


jagodzianki_01Cotygodniowa wizyta na targowisku miejskim w B. zawsze kończy się kupnem znacznie większej ilości artykułów niż to, co sobie zaplanowałam. Bo jak tu się oprzeć w pełni sezonu błyszczącym, niemal wypolerowanym czereśniom, dorodnym malinom, soczystym arbuzom, dojrzałym w mazowieckim słońcu pomidorom i całej reszcie smakowitych owoców i warzyw?

W minioną sobotę również wróciliśmy z targu obładowani siatami. Kupiliśmy 2 kg papryki, tyleż pomidorów, aksamitnego bakłażana, fioletową cebulę i młody polski czosnek. Wszystkie one wylądowały w garze i połączyły się w warzywne ratatouille. Dorzuciliśmy do tej kolorowej kompanii żółtą cukinię, którą w obłędnej ilości dostaliśmy od miłego pana Witka:)

Na straganach pojawiły się również takie sezonowe delicje jak agrest, wiśnie i pierwsze śliwki. W lecie, zwłaszcza w taki upał, mogłabym jeść w zasadzie tylko owoce…

Od kilku tygodni moimi owocowymi faworytami są jagody. Ich cena nie jest już tak zaporowa, jak na początku, więc co kilka dni kupuję po 30-40 dag i dodaję je do owsianki, jogurtu, koktajlu na bazie kefiru. Jagody są nie tylko smaczne, ale i zdrowe. Wystarczy tylko wspomnieć, że mają zbawienny wpływ na wzrok, obniżają poziom złego cholesterolu, dobrze wpływają na naczynia krwionośne. Grzechem byłoby nie wykorzystać jagód do słodkich wypieków, więc proponuję Wam, abyście wypróbowali łatwy przepis na jagodzianki. Inspiracją był przepis na ciasto pochodzący z bloga Burczymiwbrzuchu.pl, z moimi modyfikacjami.

jagodzianki_02JAGODZIANKI

na ciasto:

500 g mąki pszennej (użyłam Lubelli do ciast drożdżowych)

opakowanie droższy instant (8 g)

40 g cukru trzcinowego

1/4 kostki masła

250 ml mleka

2 duże jajka

szczypta soli

na nadzienie:

400 g jagód

4-5 łyżek cukru trzcinowego

do posmarowania wierzchu jagodzianek:

1 białko

 

W dużej misce łączymy mąkę, drożdże, cukier, sól i rozkłócone jajka. Wyrabiamy ciasto dodając po kawałku miękkiego masła. Ciasto musi być elastyczne i nie kleić się do rąk (w razie potrzeby podsypujemy je odrobiną dodatkowej mąki). Ciasto przykrywamy suchą ściereczką i zostawiamy 1h w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.

Jagody łączymy z cukrem w osobnej miseczce.

Po 1h ciasto przekładamy na stolnicę, odkrawamy po kawałku i rozwałkowujemy. Z ciasta wycinamy kółka (użyłam do tego miseczki do musli), układamy na nich po łyżce farszu i sklejamy brzegi.

Jagodzianki wykładamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia (należy pamiętać o odstępach, ponieważ w trakcie pieczenia urosną) i pozostawiamy je na ok. 1/2 h w ciepłym miejscu, przykryte ściereczką. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190°C. Następnie smarujemy wierzch jagodzianek rozkłóconym białkiem i pieczemy jagodzianki ok. 15-17 minut (w zależności od piekarnika).

Po upieczeniu wykładamy jagodzianki na kuchenną kratkę i pozostawiamy do ostudzenia. Następnie posypujemy cukrem pudrem lub lukrujemy.

Smacznego:)

jagodzianki_03

jagodzianki_04

Advertisements

Author: Ajka

Miłośniczka fotografii, gotowania i Tatr. Mama małej Zuzki. Ma słabość do psów, wanilii i T-shirtów w paski. Zakopianka, która po latach pomieszkiwania w Warszawie osiadła 20 km od stolicy. Ostatnio lubi patrzeć na świat niemal wyłącznie przez 50-kę Nikkora. To, co ją odstresowuje, to m.in. gotowanie, pieczenie i obserwowanie reakcji bliskich, na których testuje swoje kulinarne poczynania.

2 thoughts on “Idziemy na jagody, czyli domowe jagodzianki

  1. Nie ma teraz nic lepszego od jagodzianek!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s