gazdowanie

Kuchnia, fotografia i okruchy codzienności

Porcja witamin na obiad, czyli wegetariańskie burgery

Leave a comment


wege burger_01Po wpisie o burgerach z indyka i cukinii z rewelacyjnej “Jerozolimy” Ottolenghi i Tammimi, przyszedł czas na wegetariańską wersję burgerów. Nie wegańską, lecz wegetariańską, bowiem w składzie mają jajko, które wiąże masę i nie pozwala warzywom rozpaść się podczas smażenia.

Taki warzywny burger to porządna dawka witamin i składników odżywczych: w swoim składzie mają ciecierzycę, marchew, cukinię i zielony groszek. Możecie do nich równie dobrze dodać inne warzywa, które lubicie lub ulubiony ser, np. odrobinę sera feta, której słony smak dobrze współgra z łagodnym smakiem warzyw.

Jeśli macie ochotę na złapanie oddechu od mięsnej wersji kotlecików, spróbujcie przygotować w swojej kuchni wegetariańskie burgery. To świetna alternatywa dla mięsożerców:)

wege burger_02WEGETARIAŃSKIE BURGERY

/porcja dla 4 osób/

1 puszka ciecierzycy

1 marchew

1 średnia cukinia

1/2 puszki zielonego groszku lub 2 garście świeżego groszku zblanszowanego 2-3 minuty

70 g sera feta (opcjonalnie)

1 jajko

1/3 pęczka natki pietruszki

garść świeżych ziół (lub suszonych), np. bazylii, tymianku, oregano

sól, pieprz do smaku

bułka tarta do obtoczenia burgerów

olej ryżowy lub słonecznikowy

 

Ciecierzycę odsączamy z zalewy i blendujemy na niemal gładką masę. Marchew i cukinię ścieramy na tarce o dużym oczku, odsączamy z nadmiaru wody. Groszek odsączamy z zalewy i rozgniatamy widelcem. Fetę (jeśli zdecydujecie się ją dodać) kroimy w drobną kostkę. Natkę pietruszki i zioła drobno siekamy.

W misce umieszczamy ww. składniki, dodajemy do smaku pieprz i sól oraz wbijamy jajko. Z masy formujemy małe burgery, które następnie obtaczamy w bułce tartej.

Burgery smażymy na patelni na rozgrzanym oleju po kilka minut z każdej strony. Po usmażeniu odsączamy ręcznikiem papierowym nadmiar tłuszczu z burgerów.

Burgery świetnie smakują polane odrobiną sosu przygotowanego na bazie jogurtu greckiego, czosnku, cytryny, oliwy oraz pieprzu i odrobiny soli.

Smacznego:)

wege burger_03

wege burger_04

Advertisements

Author: Ajka

Miłośniczka fotografii, gotowania i Tatr. Mama małej Zuzki. Ma słabość do psów, wanilii i T-shirtów w paski. Zakopianka, która po latach pomieszkiwania w Warszawie osiadła 20 km od stolicy. Ostatnio lubi patrzeć na świat niemal wyłącznie przez 50-kę Nikkora. To, co ją odstresowuje, to m.in. gotowanie, pieczenie i obserwowanie reakcji bliskich, na których testuje swoje kulinarne poczynania.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s