gazdowanie

Kuchnia, fotografia i okruchy codzienności

Czekoladowa rozpusta, czyli tarta z czekoladą mistrza Małeckiego

4 Comments


tarta_czekoladowa_Lidl_01Przed Wielkanocą S. zbajerował kasjerkę w podwarszawskim Lidlu i za skromne zakupy dostał wymagane 6 naklejek, które (po dopłaceniu 1 grosza) wymienił na książkę o słodkich wypiekach, czyli “Cukiernia Lidla. Przepisy Mistrza Pawła Małeckiego”. Zbałamucona kasjerka właśnie kończyła swój dyżur, my byliśmy ostatni w kolejce, a S. uwielbia takie akcje. Tym sposobem kolejna pozycja do kolekcji książek kulinarnych trafiła na moją półkę, a sposób w jaki to się stało można przysłowiowo określić: trafiło mi się, jak ślepej kurze ziarno;)

Muszę przyznać, że książka jest bardzo dopracowana, jak na produkt dyskontowej sieciówki. Zdjęcia są pięknie wykonane, wielu właścicieli blogów kulinarnych nie powstydziłoby się u siebie takich fotografii, zaś przepisy są naprawdę różnorodne, nie tylko pod względem składników, ale również stopnia trudności wykonania. Brawo dla Lidla, bardzo udane wydawnictwo!

Dziś prezentuję Wam tartę czekoladową mistrza Małeckiego, którą śmiało można określić czekoladową rozpustą. Czekoladowe nadzienie dosłownie rozpływa się na kruchym spodzie, a jego słodycz lekko przełamuje kwaskowaty smak dżemu z czarnej porzeczki.

tarta_czekoladowa_lidl_02TARTA CZEKOLADOWA Z DŻEMEM Z CZARNEJ PORZECZKI

na kruche ciasto:

100 g masła

3 żółtka

30 g kakao

30 g cukru pudru

150 g mąki pszennej tortowej

szczypta soli

4-5 łyżek dżemu z czarnej porzeczki

na czekoladowy ganasz:

250 ml śmietanki 30%

250 g czekolady deserowej 70% (użyłam 1 tabliczkę gorzkiej 70% i 1 tabliczkę deserowej)

50 g miękkiego masła

25 ml likieru amaretto

 

Na  stolnicy z podanych składników (prócz dżemu) zagniatamy kruche ciasto. Jeśli podczas zagniatania jest zbyt suche, dodajemy 2-3 łyżki zimnej wody. Ciasto zawijamy w folię spożywczą i chłodzimy w lodówce przez 1h. Po tym czasie ciastem wylepiamy okrągłą formę do pieczenia (o średnicy 21 cm), ciasto nakłuwamy widelcem i pieczemy przez ok. 15 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC (z termoobiegiem). Po upieczeniu kruche ciasto chłodzimy, następnie podgrzewamy w rondelku dżem (by odparował nadmiar wody) i  wylewamy go na upieczony kruchy spód.

Przygotowujemy czekoladowy ganasz: w rondelku zagotowujemy śmietankę, po czym zdejmujemy go z ognia i wrzucamy do rondelka kawałki czekolady. Całość mieszamy do rozpuszczenia czekolady, po  czym dodajemy masło i amaretto. Całość mieszamy do połączenia się składników.

Na kruchy spód równomiernie wylewamy ganasz (odrobinę zostawiamy do dekoracji brzegów tarty), pozostawiamy tartę w temperaturze pokojowej, by wystygła. Resztkę ganaszu chłodzimy przez kilkanaście minut w zamrażarce i dekorujemy brzegi tarty za pomoc szprycy cukierniczej. Tartę można delikatnie oprószyć przed podaniem kakao.

Smacznego:)

tarta_czekoladowa_lidl_03

tarta_czekoladowa_lidl_08

tarta_czekoladowa_lidl_05

tarta_czekoladowa_lidl_06

tarta_czekoladowa_lidl_07

tarta_czekoladowa_lidl_04

Advertisements

Author: Ajka

Miłośniczka fotografii, gotowania i Tatr. Mama małej Zuzki. Ma słabość do psów, wanilii i T-shirtów w paski. Zakopianka, która po latach pomieszkiwania w Warszawie osiadła 20 km od stolicy. Ostatnio lubi patrzeć na świat niemal wyłącznie przez 50-kę Nikkora. To, co ją odstresowuje, to m.in. gotowanie, pieczenie i obserwowanie reakcji bliskich, na których testuje swoje kulinarne poczynania.

4 thoughts on “Czekoladowa rozpusta, czyli tarta z czekoladą mistrza Małeckiego

  1. Tarta musi być wyśmienita, a na dodatek zdjęcia cudowne (:

  2. Gęsta, kremwa czekolada i kwaskowa porzeczka… połączenie idealne. Paweł Małecki ma super pomysły
    Pozdrawiam!
    http://www.kornikwkuchni.blogspot.com

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s