gazdowanie

Kuchnia, fotografia i okruchy codzienności

Drożdżowe róże z jabłkami i cynamonem

2 Comments


drozdzowe_roze_jablka_cynamon_01

drozdzowe_roze_jablka_cynamon_02W moim domu nigdy nie brakuje jabłek. Zresztą, pewnie jak w większości polskich domów, bo jest to owoc najbardziej dostępny, lokalny i tani. Niewiarygodne jak wiele potraw można przyrządzić na bazie lub z dodatkiem jabłek. Począwszy od przeróżnych deserów (łącznie z lodami), poprzez surówki, zapiekanki, mięsiwa, a skończywszy na niebanalnych zupach.

Dziś zapraszam Was do wypróbowania przepisu z polecanej na łamach bloga książki “O jabłkach” Elizy Mórawskiej. Tym razem w moim piekarniku wylądowały smakowite drożdżowe róże nadziewane jabłkami i cynamonem. W oryginale w nadzieniu znajdziemy orzechy, które zastąpiłam migdałami (były pod ręką).

drozdzowe_roze_jablka_cynamon_03

drozdzowe_roze_jablka_cynamon_04DROŻDŻOWE RÓŻE Z JABŁKAMI I CYNAMONEM

/przepis na 7-8 porcji/

ciasto:

375 ml mleka

600 g mąki pszennej

20 g świeżych drożdży

80 g masła

1 łyżka cukru pudru

1/2 łyżeczki soli

1 jajko

oliwa do wysmarowania miski

nadzienie:

70 g cukru trzcinowego

2 łyżeczki cynamonu

1 jabłko

30 g orzechów (użyłam migdałów)

125 ml płynnego miodu

 

Podgrzewamy mleko, a następnie rozpuszczamy w nim drożdże i odstawiamy na kilka minut. Roztapiamy masło, a gdy przestygnie, przelewamy do dużej miski, dodajemy cukier puder i sól, po czym łączymy z mlekiem z drożdżami. Stopniowo dodajemy przesiewaną mąkę, następnie jajko, cały czas wyrabiając ciasto. Ciasto ma być gładkie i elastyczne, jeżeli będzie lepić się do rąk, podsypujemy odrobiną mąki. Ciasto przekładamy do miski wysmarowanej oliwą, przykrywamy suchą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 1h.

Jabłko obieramy i kroimy drobną kostkę lub cienkie plasterki. Dodajemy cukier, cynamon, posiekane migdały/orzechy. Wyrośnięte ciasto dzielimy na dwie części, z każdą postępujemy w ten sam sposób. Rozwałkowujemy placek w kształcie prostokąta o bokach 30 x 40 cm. Smarujemy rozpuszczonym masłem i posypujemy jabłkowo-migdałową mieszanką. Zwijamy wzdłuż krótszego boku i wałkujemy do placka o bokach 30 x 40 cm. Smarujemy masłem, posypujemy masą i zawijamy. Kroimy na 8-9 plastrów, które układamy nacięciem do dołu na blaszce wyściełanej papierem do pieczenia. Róże odstawiamy na 15 minut, by ciasto wyrosło. Następnie polewamy je miodem i pieczemy 5 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 200ºC, po czym zmniejszamy temperaturę do 180ºC i pieczemy 30 minut.

Smacznego:)

drozdzowe_roze_jablka_cynamon_05

drozdzowe_roze_jablka_cynamon_06

drozdzowe_roze_jablka_cynamon_07

drozdzowe_roze_jablka_cynamon_08

drozdzowe_roze_jablka_cynamon_09

Advertisements

Author: Ajka

Miłośniczka fotografii, gotowania i Tatr. Mama małej Zuzki. Ma słabość do psów, wanilii i T-shirtów w paski. Zakopianka, która po latach pomieszkiwania w Warszawie osiadła 20 km od stolicy. Ostatnio lubi patrzeć na świat niemal wyłącznie przez 50-kę Nikkora. To, co ją odstresowuje, to m.in. gotowanie, pieczenie i obserwowanie reakcji bliskich, na których testuje swoje kulinarne poczynania.

2 thoughts on “Drożdżowe róże z jabłkami i cynamonem

  1. Zachwycające! Uwielbiam takie drożdżówki :)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s