gazdowanie

Kuchnia, fotografia i okruchy codzienności

Buszując w kuchni Ojca Mateusza, czyli pyszny dorsz w sosie serowo-porowym

Leave a comment


dorsz_sos_serowo_porowy_o.Mat_01Zajrzałam niedawno do jednej z moich książkowych nowości – nagrody pocieszenia, którą otrzymałam z Wydawnictwa “Zwierciadło”. “Przysmaki Ojca Mateusza. Domowa kuchnia Natalii”, to nietypowa książka kucharska, bo przepisy przeplatają się tam z opowieściami jednej z bohaterek serialu “Ojciec Mateusz”, czyli Natalii Borowik. Przyznam, że seriali nie oglądam, nie licząc swego czasu “Doktora House’a” i rodzimych “Lekarzy”. Stąd też niecierpliwie omiatam wzrokiem opowieści kucharki Ojca Mateusza i zatrzymuję się na dłużej przy przepisach.

Książka jest ładnie wydana, porządnie szyta, z rzadko zdarzającą się w tego typu wydawnictwach kapitałką na zszyciu. I ma zakładkę-wstążeczkę, która zawsze mnie rozczula w książkach, które trafiają na moją półkę. Jest tu też kilka ładnych fotografii. Gdy zaczęłam uważnie przeglądać “Przysmaki (…)” zauważyłam, że na jednej z pierwszych stron swój autograf złożyła odtwórczyni roli Natalii – aktorka Kinga Preiss. To miłe:)

Na pierwszy ogień kulinarnych testów poszedł dorsz w sosie serowo-porowym. Nie byłabym sobą, gdybym do oryginalnego przepisu nie wprowadziła małych modyfikacji.

I tak, kaloryczną śmietankę 30% zastąpiłam jej lżejszą wersją – 18% śmietaną z Piątnicy, a serek topiony i ser Gouda ustąpiły miejsca słusznemu kawałkowi owczego Pecorino Romano.

W ten sposób upiekłam pyszną rybę, na którą przepis wejdzie na stałe do niedzielnego menu w naszym domu. Pecorino Romano znacznie wyostrzył smak sosu, a dorszowi nadał nieco charakteru i wyrazu. Jeśli nie przepadacie za rybami, to śmiem twierdzić, że ten przepis jest w stanie przekonać Was do nich.

dorsz_sos_serowo_porowy_o.Mat_02DORSZ W SOSIE SEROWO-POROWYM

/dla 4 osób/

2 polędwice z dorsza

sok z 1/2 cytryny

1 duży por /tylko biała część/

2 łyżki oliwy

200 ml śmietany 18%

40 dag sera Pecorino Romano

sól, pieprz

 

Rybę myjemy, osuszamy, kroimy na kawałki i przyprawiamy pieprzem i solą, następnie skrapiamy sokiem z cytryny.

Pora kroimy na bardzo cienkie talarki, dusimy na oliwie na małym ogniu (należy uważać, by warzywo nie zbrązowiało). Do podduszonego pora dodajemy śmietanę, mieszamy i krótko podgotowujemy. Doprawiamy odrobiną soli i świeżo startego pieprzu.

Pecorino Romano ścieramy na tarce, odkładamy do miseczki. 3/4 sera dodajemy do pora ze śmietaną, łączymy aż ser roztopi się w masie.

Dorsza umieszczamy w żaroodpornej formie wysmarowanej odrobiną oliwy, na każdym kawałku ryby umieszczamy 2-3 łyżki sosu serowo-porowego, pozostałym Pecorino Romano posypujemy tak przygotowaną rybę.

Dorsza pieczemy w piekarniku w temperaturze 180ºC przez 20 minut.

Rybę podajemy z niepaloną kaszą gryczaną i warzywami.

Smacznego:)

dorsz_sos_serowo_porowy_o.Mat_03

dorsz_sos_serowo_porowy_o.Mat_04

dorsz_sos_serowo_porowy_o.Mat_05

 

Advertisements

Author: Ajka

Miłośniczka fotografii, gotowania i Tatr. Mama małej Zuzki. Ma słabość do psów, wanilii i T-shirtów w paski. Zakopianka, która po latach pomieszkiwania w Warszawie osiadła 20 km od stolicy. Ostatnio lubi patrzeć na świat niemal wyłącznie przez 50-kę Nikkora. To, co ją odstresowuje, to m.in. gotowanie, pieczenie i obserwowanie reakcji bliskich, na których testuje swoje kulinarne poczynania.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s