gazdowanie

Kuchnia, fotografia i okruchy codzienności

Truskawkowa poezja i biszkopt z truskawkami

Leave a comment


biszkopt_truskawki_01Parafrazując księdza Twardowskiego należałoby zakrzyknąć “Spieszmy się jeść truskawki, tak szybko się kończą!”:)

Dziennie pałaszujemy jakiś kilogram tych pysznych sezonowych owoców. W koktajlu na bazie kefiru (czasem z dodatkiem łyżki miodu), ostatnio w postaci musu truskawkowo-jogurtowego do polania pierogów z serem. A kilka dni temu wymyśliłam, że upiekę ciasto z truskawkami. Wybór padł na biszkopt, szybki i łatwy w przygotowaniu. Wykorzystałam przepis na ciasto z książki “O jabłkach” Elizy Mórawskiej, o której pisałam tutaj: https://gazdowanie.wordpress.com/2015/01/11/jablkowych-wariacji-ciag-dalszy-biszkopt-z-jablkami-i-cynamonem/

Zamiast jabłek z cynamonem na wierzchu ciasta wylądowały truskawki, które posypałam cukrem trzcinowym. Tym razem ilość cukru w cieście zmniejszyłam do 150 g, natomiast wierzch posypałam obficie, bo aż czterema łyżeczkami cukru. Biszkopt najlepiej smakuje tego samego dnia, wystudzony, z filiżanką dobrej herbaty.

Cieszmy się truskawkami, bo za chwilę znikną…

biszkopt_truskawki_02BISZKOPT Z TRUSKAWKAMI

4 jajka

150 g cukru trzcinowego

250 g mąki pszennej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki oleju

2 łyżki wody

1 łyżka octu

300-400 g truskawek

4 łyżeczki cukru trzcinowego do posypania wierzchu ciasta

opcjonalnie cukier puder

 

Truskawki myjemy, osuszamy i kroimy na grube plasterki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190ºC.

Jajka miksujemy z cukrem trzcinowym. Następnie dodajemy do jajek olej, wodę i ocet, a na samym końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu układamy truskawki i posypujemy je pozostałym cukrem. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 40-45 minut (do suchego patyczka). Po wystudzeniu ciasto możemy posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

biszkopt_truskawki_03

biszkopt_truskawki_04

biszkopt_truskawki_05

Advertisements

Author: Ajka

Miłośniczka fotografii, gotowania i Tatr. Mama małej Zuzki. Ma słabość do psów, wanilii i T-shirtów w paski. Zakopianka, która po latach pomieszkiwania w Warszawie osiadła 20 km od stolicy. Ostatnio lubi patrzeć na świat niemal wyłącznie przez 50-kę Nikkora. To, co ją odstresowuje, to m.in. gotowanie, pieczenie i obserwowanie reakcji bliskich, na których testuje swoje kulinarne poczynania.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s