gazdowanie

Kuchnia, fotografia i okruchy codzienności

Domowe masło czosnkowo-ziołowe i dobrodziejstwa czosnku niedźwiedziego

Leave a comment


maslo_czosnk_ziolowe_z_czosnkiem_niedzwiedz_01

maslo_czosnk_ziolowe_z_czosnkiem_niedzwiedz_04Na wiosnę zaczynam rytuał przygotowywania masła z dodatkiem czosnku i mnóstwa ziół. Od kiedy w naszym ogrodzie rosną dwie kępki czosnku niedźwiedziego, jego zielone, bardzo cienkie listki dodaję do reszty składników. Takie aromatyczne masło jest banalnie proste w przygotowaniu: do masła lub innego smarowidła (np. roślinnej Flory) dodajemy ile dusza zapragnie posiekanego czosnku i świeże zioła, które akurat mamy pod ręką. Tak przygotowane masło jest doskonałe do grzanek na grilla lub jako nadzienie do pieczonej ryby. Najczęściej smarujemy nim jednak grzanki do weekendowych śniadań.

O czosnku niedźwiedzim jest głośno dopiero od niedawna, choć jego prozdrowotne właściwości odkryli już starożytni Germanie. Okazuje się bowiem, że ta skromna roślinka (zwana również czosnkiem cygańskim lub cebulą czarownic) ma całe mnóstwo prozdrowotnych właściwości. Jest bogatym źródłem siarki i żelaza, zmniejsza ryzyko rozwoju nowotworów,  korzystnie wpływa na poziom tzw. dobrego cholesterolu i układ sercowo-naczyniowy. Ponadto pomaga zwalczać bakterie, grzyby i pasożyty. Istny mocarz:)

Jeśli jesteście szczęśliwymi posiadaczami choć małego kawałka ogródka, warto posadzić czosnek niedźwiedzi i cieszyć się dobrodziejstwem tej niepozornej roślinki. Niestety czosnek niedźwiedzi jest smaczny tylko przez kilka tygodni w roku: można go zrywać i dodawać do potraw do momentu, gdy nie zacznie wypuszczać kwiatków. Kwitnienie powoduje bowiem, że zielone liście stają się gorzkie.

maslo_czosnk_ziolowe_z_czosnkiem_niedzwiedz_03

DOMOWE MASŁO CZOSNKOWE Z DODATKIEM CZOSNKU NIEDŹWIEDZIEGO

1/2 kostki masła lub innego smarowidła

3-4 ząbki czosnku

garść listków bazylii

kilka igiełek rozmarynu

garść oregano

kilka listków czosnku niedźwiedziego

garść natki pietruszki

sól różowa himalajska

pieprz kolorowy

 

Masło wyciągamy z lodówki, by trochę zmiękło. Myjemy i osuszamy zioła (w tym czosnek niedźwiedzi), siekamy je bardzo drobno. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę lub drobno siekamy. Zioła i czosnek dodajemy do masła i łączymy. Na końcu do smaku dodajemy odrobinę soli i pieprzu, ponownie mieszamy całość.

Smacznego:)

maslo_czosnk_ziolowe_z_czosnkiem_niedzwiedz_05

maslo_czosnk_ziolowe_z_czosnkiem_niedzwiedz_02

maslo_czosnk_ziolowe_z_czosnkiem_niedzwiedz_06

maslo_czosnk_ziolowe_z_czosnkiem_niedzwiedz_07

maslo_czosnk_ziolowe_z_czosnkiem_niedzwiedz_08

maslo_czosnk_ziolowe_z_czosnkiem_niedzwiedz_09

maslo_czosnk_ziolowe_z_czosnkiem_niedzwiedz_010

maslo_czosnk_ziolowe_z_czosnkiem_niedzwiedz_FB

Advertisements

Author: Ajka

Miłośniczka fotografii, gotowania i Tatr. Mama małej Zuzki. Ma słabość do psów, wanilii i T-shirtów w paski. Zakopianka, która po latach pomieszkiwania w Warszawie osiadła 20 km od stolicy. Ostatnio lubi patrzeć na świat niemal wyłącznie przez 50-kę Nikkora. To, co ją odstresowuje, to m.in. gotowanie, pieczenie i obserwowanie reakcji bliskich, na których testuje swoje kulinarne poczynania.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s