gazdowanie

Kuchnia, fotografia i okruchy codzienności

Jajka od szczęśliwej kury i omlet dla Niki

Leave a comment


omlet_szpinak_pecorino_01Pod koniec kwietnia pojechałam służbowo do Katowic. Była to świetna okazja, by odwiedzić moją przyjaciółkę, która kilku lat temu wyemigrowała z Podhala na Górny Śląsk. Nika wie, że jestem maniaczką gotowania i dobrego jedzenia, więc dwa dni przed przyjazdem dostałam od niej smsa: “Co kupić, kochana? Jakie masz życzenia???:)”. Odpisałam, że wieczorem proponuję wypad do knajpy, a na śniadanie może być skromna owsianka z owocami.

I zaczęło się.

Spotkałyśmy się w piątek po skończeniu pracy. Kolację zjadłyśmy w wegetariańskiej knajpce, a resztę wieczoru spędziłyśmy na domowych kanapach gadając, popijając wino i skubiąc czekoladki belgijskie;) Nazajutrz o 8 rano, przygotowałyśmy owsiankę z mnóstwem owoców, pestek i bakalii, a ja usmażyłam omlet.

Ale zanim to nastąpiło, w piątkowy wieczór musiałyśmy jeszcze wykonać “rajd po jajka”. Okazało się, że Nika zostawiła opakowanie wiejskich jaj pochodzących od “szczęśliwych kur”… w lodówce w swojej pracy. Tym samym ok. 20ej w piątek zapukała do gmachu, w którym pracuje i tłumacząc się zaskoczonym ochroniarzom pognała do lodówki w tzw. pomieszczeniu socjalnym. Dzięki temu miałyśmy nazajutrz rano pyszne śniadanie. Przed wspomnianą owsianką wjechał na stół omlet z pięciu ekologicznych jaj z dodatkiem suszonych pomidorów, sera Pecorino Romano i fety.

Moja dzisiejsza propozycja to wspomnienie tamtego poranka, przy czym do omletu dodatkowo dorzuciłam garść świeżego szpinaku. Myślę, że przypadnie Wam do gustu:)

omlet_szpinak_pecorino_02OMLET ZE SZPINAKIEM, SUSZONYMI POMIDORAMI I FETĄ

/porcja dla 2 osób/

4-5 jajek

3-4 kawałki suszonych pomidorów w zalewie

kawałek startego sera Pecorino Romano lub innego typu parmezan

garść świeżego szpinaku

oliwa

pieprz kolorowy świeżo zmielony

 

Jajka wbijamy do miski i rozkłócamy trzepaczką lub widelcem. Dodajemy odrobinę pieprzu do smaku (nie dodaję soli, ponieważ oba rodzaje sera są wystarczająco słone). Suszone pomidory kroimy w paseczki, fetę kroimy w kosteczkę. Szpinak płuczemy, osuszamy i kroimy w kawałki. Pokrojone dodatki wrzucamy do jajek i mieszamy masę.

Oliwę rozgrzewamy na patelni i wlewamy masę jajeczną z dodatkami. Omlet smażymy na średnim ogniu przez kilka minut (w zależności od preferowanego stopnia ścięcia białka).

Smacznego:)

 

omlet_szpinak_pecorino_03

Advertisements

Author: Ajka

Miłośniczka fotografii, gotowania i Tatr. Mama małej Zuzki. Ma słabość do psów, wanilii i T-shirtów w paski. Zakopianka, która po latach pomieszkiwania w Warszawie osiadła 20 km od stolicy. Ostatnio lubi patrzeć na świat niemal wyłącznie przez 50-kę Nikkora. To, co ją odstresowuje, to m.in. gotowanie, pieczenie i obserwowanie reakcji bliskich, na których testuje swoje kulinarne poczynania.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s