gazdowanie

Kuchnia, fotografia i okruchy codzienności

Moja najprostsza lazania

Leave a comment


lasagne_warzywa_indyk_pecorino_mozzarella_01Na niedzielny obiad często wybieram lazanię. Musi być z dużą ilością warzyw, najlepiej uprzednio ugotowanych na parze. Wydawałoby się, że przygotowanie lazanii dla czterech osób wymaga sporo czasu i wysiłku, ale w przypadku dzisiejszego przepisu, to bardzo mylne wyobrażenie.

Dzisiejszy przepis należy do kategorii szybkich i nieskomplikowanych.

Wystarczy kilkanaście płatów makaronu lasagne, dwa opakowania warzyw do gotowania na parze, trochę mięsa mielonego, pomidorowa passata, ser, garść świeżych ziół i kilka ząbków czosnku. Nie bawimy się w klasyczny beszamel, którym polewa się wierzch lazanii. Klasyka zastępujemy dwoma rodzajami sera. Gdy się rozpuści, wierzch lazanii stanie się smakowicie chrupki, lekko spieczony. Na wiosnę i latem do sosu pomidorowego dodaję posiekane liście czosnku niedźwiedziego, który rośnie w ogrodzie.

lasagne_warzywa_indyk_pecorino_mozzarella_02LASAGNE Z WARZYWAMI, MIĘSEM Z INDYKA I MOZZARELLĄ

13-14 płatów makaronu lasagne

2 opakowania warzyw do gotowania na parze (np. mix Hortex lub Bonduelle: z brokułami, fasolką szparagową, marchewką, papryką etc.)

350-400 g mięsa mielonego (użyłam z piersi indyka)

2 średnie cebule

kawałek sera pecorino romano lub innego typu parmezan

duże opakowanie mozzarelli

200 ml passaty pomidorowej

garść świeżych ziół (opcjonalnie suszonych: bazylia, oregano)

3-4 ząbki czosnku

oliwa

pieprz, sól

 

Płaty lasagne obgotowujemy przez ok. 3 minuty w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżki oliwy. Odcedzamy, odkładamy na talerz.

Warzywa gotujemy na parze do momentu, aż będą lekko chrupiące i jędrne. Cebulę siekamy drobno i razem z mięsem smażymy na rozgrzanej oliwie. Pod koniec smażenia dodajemy 2 łyżeczki ziół, sól i pieprz do smaku.

Przygotowujemy sos pomidorowy: drobno siekamy czosnek, umieszczamy go w miseczce, dodajemy passatę i zioła. Przyprawiamy pieprzem i solą do smaku. Sos przelewamy do mięsa z cebulą i mieszamy.

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 180ºC.  Mozzarellę kroimy na cienkie plasterki, pecorino romano ścieramy na tarce.

Na dnie naczynia żaroodpornego rozsmarowujemy kilka łyżek sosu pomidorowego i mięsa, a następnie umieszczamy płaty lazanii, na nich warstwę warzyw, 3 plasterki porwanej na strzępy mozzarelli. Następną warstwę stanowi znowu sos mięsno-pomidorowy, lazania, warzywa i mozzarella. I tak postępujemy do wyczerpania składników. Wierzch lazanii powinny stanowić płaty lasagne,  które posypujemy startym serem pecorino romano, a na nich układamy plasterki mozzarelli.

Lasagne zapiekamy ok. 15-20 minut w temperaturze 180ºC. Wierzch lazanii powinien być lekko podpieczony i chrupiący.

Smacznego:)

lasagne_warzywa_indyk_pecorino_mozzarella_03

lasagne_warzywa_indyk_pecorino_mozzarella_04

lasagne_warzywa_indyk_pecorino_mozzarella_05

Advertisements

Author: Ajka

Miłośniczka fotografii, gotowania i Tatr. Mama małej Zuzki. Ma słabość do psów, wanilii i T-shirtów w paski. Zakopianka, która po latach pomieszkiwania w Warszawie osiadła 20 km od stolicy. Ostatnio lubi patrzeć na świat niemal wyłącznie przez 50-kę Nikkora. To, co ją odstresowuje, to m.in. gotowanie, pieczenie i obserwowanie reakcji bliskich, na których testuje swoje kulinarne poczynania.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s