gazdowanie

Kuchnia, fotografia i okruchy codzienności

Drożdżowe węzełki z rodzynkami i cynamonem

Leave a comment


drozdzowe_wezelki_cynam_rodz_01To było jakieś dwa tygodnie przed Wielkanocą.

Niedziela 7:30. Wstałam (nie bez trudu…) i pomaszerowałam do kuchni. Zrobiłam drożdżowy zaczyn, a po chwili zagniotłam ciasto na słodkie bułeczki.

O 8:00 już siedziały w piekarniku.

O 8:30, gdy stygły na kuchennej kratce, wstała Mama i widząc co się dzieje, stwierdziła: “Ty chyba naprawdę masz nierówno pod sufitem…”.  Bo chyba tylko wariaci pieką słodkie bułki w niedzielę bladym świtem :)

Zapraszam na słodkie, pachnące i jeszcze ciepłe węzełki. Smakują znakomicie z jogurtowym serkiem i słuszną łyżeczką dżemu lub miodu.

drozdzowe_wezelki_cynam_rodz_02

drozdzowe_wezelki_cynam_rodz_03DROŻDŻOWE WĘZEŁKI Z RODZYNKAMI I CYNAMONEM /na podstawie przepisu z Codziszjemnasniadanie.pl/

na ciasto:

4 szklanki mąki

1/4 opakowania świeżych drożdży

2 łyżeczki cukru trzcinowego

szczypta soli

szklanka ciepłej wody

2 łyżki oliwy z oliwek

na nadzienie:

5 łyżek cukru

1 łyżka cynamonu

4-5 łyżek rodzynek

2 łyżki roztopionego masła

 

Przygotowujemy rozczyn: drożdże rozdrabniamy w misce, dodajemy cukier i zalewamy ciepłą wodą. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce na 10-15 minut.

Gdy rozczyn “ruszy”, dodajemy mąkę, sól, oliwę i wyrabiamy przez kilka minut ciasto. Ciasto umieszczamy w misce nasmarowanej oliwą, przykrywamy suchą ściereczką zostawiamy na około 1/2h.

W międzyczasie w osobnej miseczce mieszamy cukier z cynamonem i rodzynkami. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 200ºC.

Po 30 minutach rozwałkowujemy ciasto na grubość około 1/2 cm i rozsypujemy na nim rodzynki z cynamonowym cukrem (zostawiamy odrobinę cukru do posypania bułeczek na blasze). Z ciasta formujemy rulon, a następnie  spłaszczamy i nożem dzielimy je na 11-12 w miarę równych kawałków. Każdy z nich rolujemy w długi i cienki wałeczek, po czym formujemy z niego węzełek.

Węzełki kładziemy w niewielkich odstępach na blasze wyłożonej papierem do pieczenia, smarujemy roztopionym masłem i posypujemy cukrem cynamonowym. Pieczemy około 20 minut, studzimy na kratce kuchennej.

Smacznego:)

drozdzowe_wezelki_cynam_rodz_07

drozdzowe_wezelki_cynam_rodz_04

drozdzowe_wezelki_cynam_rodz_05

drozdzowe_wezelki_cynam_rodz_06

drozdzowe_wezelki_cynam_rodz_08

Advertisements

Author: Ajka

Miłośniczka fotografii, gotowania i Tatr. Mama małej Zuzki. Ma słabość do psów, wanilii i T-shirtów w paski. Zakopianka, która po latach pomieszkiwania w Warszawie osiadła 20 km od stolicy. Ostatnio lubi patrzeć na świat niemal wyłącznie przez 50-kę Nikkora. To, co ją odstresowuje, to m.in. gotowanie, pieczenie i obserwowanie reakcji bliskich, na których testuje swoje kulinarne poczynania.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s