gazdowanie

Kuchnia, fotografia i okruchy codzienności

Z cyklu: leniwe weekendowe śniadania, czyli tosty z awokado i jajkiem w koszulce

Leave a comment


tost_awokado_jajko_koszul_01

tost_awokado_jajko_koszul_02Kurze jajo. Do niedawna dietetycy rekomendowali jedzenie maksymalnie 2-3 jajek tygodniowo.

Dzisiaj jajko ma znacznie lepszą prasę: znawcy żywieniowi dają zielone światło na spożywanie nawet jednego jajka dziennie. Już nikt nie ma wątpliwości, że jajo kurze to zestaw mikroelementów i witamin w pigułce. Ma wszystkiego po trochu, prócz witaminy C. Ale tę możemy sobie spokojnie uzupełnić zjadając coś zielonego lub żółtego: choćby kiwi, jarmuż, brokuły, paprykę, cytrynę :)

Kurze jajo. Obiekt naszego pożądania podczas niedzielnego poranka. Uwielbiam je pod każdą postacią: zapiekane z dodatkami w kokilkach, na twardo, jako omlet, w szakszuce, z majonezem lub w sosie curry, a ostatnio na kanapce z hummusem i awokado. Pycha!

Jakiś czas temu odkryłam przepis na blogu Codziszjemnasniadanie.pl na tosty z jajkiem w koszulce z dodatkami. Przyznam, że miałam wątpliwości, czy za pierwszym razem uda mi się przygotować idealne jajka w koszulce, ale Marta zdradziła nam patent na uproszczoną wersję tego przepisu “dla początkujących”.

Otóż: urwijcie kawałek folii kuchennej, nasmarujcie ją masłem, po czym połóżcie ją na kubku, lekko naciskając, by powstało wgłębienie. Wbijcie tam jajko, zawiążcie folię na supełek i włóżcie do gotującej się wody na 3 minuty. Po tym czasie wyjmijcie jajko, odetnijcie supełek, zaś idealnie przygotowane jajko w koszulce połóżcie na talerzu. I tyle.

Genialne, prawda?

Wykorzystując ten patent (choć moje pierwsze w życiu jajko w koszulce idealne nie jest…), zapraszam Was na śniadanie, podczas którego serwuję tosty z awokado, serem pleśniowym, pomidorem i rzeczonym jajem.

tost_awokado_jajko_koszul_03TOSTY Z AWOKADO I JAJKIEM W KOSZULCE

3-4 kromki chleba

1 dojrzałe awokado

1/2 łyżeczki soku z cytryny

kilka plastrów sera pleśniowego (camembert, brie itp.)

kilka plasterków pomidora

3-4 jajka

pieprz, sól do smaku

szczypta chilli

 

Awokado obieramy ze skórki, przekładamy do miseczki i rozdrabiamy widelcem, aby utworzyła się pasta. Dodajemy sok z cytryny, odrobinę soli oraz pieprz i chilli do smaku. W międzyczasie przygotowujemy jajka w koszulkach wg patentu powyżej. Chleb opiekamy w tosterze.

Na kromce chleba rozsmarowujemy pastę z awokado, kładziemy plasterki sera, pomidora oraz jajka w koszulkach. Wierzch kanapki oprószamy świeżo mielonym kolorowym pieprzem.

Smacznego:)

tost_awokado_jajko_koszul_04

tost_awokado_jajko_koszul_05

tost_awokado_jajko_koszul_06

tost_awokado_jajko_koszul_07

tost_awokado_jajko_koszul_08

Advertisements

Author: Ajka

Miłośniczka fotografii, gotowania i Tatr. Mama małej Zuzki. Ma słabość do psów, wanilii i T-shirtów w paski. Zakopianka, która po latach pomieszkiwania w Warszawie osiadła 20 km od stolicy. Ostatnio lubi patrzeć na świat niemal wyłącznie przez 50-kę Nikkora. To, co ją odstresowuje, to m.in. gotowanie, pieczenie i obserwowanie reakcji bliskich, na których testuje swoje kulinarne poczynania.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s