gazdowanie

Kuchnia, fotografia i okruchy codzienności

Ach, te baby… czyli babka waniliowo-czekoladowa z odrobiną pomarańczy

2 Comments


baba_wielkanoc_01Nie będę piekła pasztetu, gotowała żuru z jajkami, nie zrobię stosu mazurków.

Nie zrobię też ulubionej w rodzinie sałatki jarzynowej, która na naszym stole gości dwa razy do roku i zawsze jest z niecierpliwością wyczekiwana. A następnie pochłaniana w ekspresowym tempie.

Na te Święta upiekę tylko sernik, babkę wielkanocną i pieczeń z indyka. Żurek i sałatkę przygotuje Mama.

Będzie skromnie.

Zapytacie dlaczego.

Otóż wszystkie te tradycyjne wspaniałości mam zamiar przygotowywać dopiero na kolejne Święta, gdy wreszcie przeprowadzimy się “na swoje”. Wtedy też nauczę się piec domowy chleb na zakwasie, rogaliki francuskie, przygotowywać Pavlovą, tort Dobosza, naleśniki Suzette i wiele, wiele innych specjałów… Przyznacie, że plany mam ambitne i dalekosiężne, czyż nie? :)

baba_wielkanoc_02Dziś zostawiam Was z przepisem na babę wielkanocną: z waniliowym aromatem, mleczną czekoladą i sokiem pomarańczowym. Inspiracją do jej upieczenia był przepis znaleziony na Kwestiasmaku.com.

Udanego pieczenia i świętowania!

baba_wielkanoc_03

baba_wielkanoc_04BABKA WANILIOWO-CZEKOLADOWA Z SOKIEM POMARAŃCZOWYM

200 g mąki pszennej

100 g mąki ziemniaczanej

2 łyżeczki proszku do pieczenia

200 g miękkiego masła

1/2 szklanki cukru

4 jajka, oddzielnie żółtka i białka

2 łyżeczki ekstraktu waniliowego

4 łyżki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy

100 g roztopionej w kąpieli wodnej czekolady deserowej

cukier puder do posypania

 

Oba rodzaje mąki łączymy z proszkiem do pieczenia i przesiewamy przez sitko. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC. Masło przekładamy do miski i ucieramy mikserem z cukrem i ekstraktem waniliowym na biały, puszysty krem. W czasie miksowania dodajemy do masy po jednym żółtku. Następnie dodajemy do masy stopniowo roztopioną czekoladę oraz sok z pomarańczy. Na końcu dodajemy mąkę i miksujemy do czasu, gdy składniki dokładnie się połączą.

W osobnej misce ubijamy (z odrobiną soli) białka na sztywną pianę, którą dodajemy do masy i mieszamy do połączenia się składników.

Masę przelewamy do formy na babkę, którą uprzednio smarujemy masłem i wysypujemy bułką tartą. Babkę pieczemy przez ok. 45-50 minut w temperaturze 180ºC. Po ostudzeniu babę posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem z dodatkiem skórki pomarańczowej i odrobiny soku z pomarańczy.

Smacznego:)

baba_wielkanoc_05

baba_wielkanoc_06

baba_wielkanoc_08

baba_wielkanoc_09

baba_wielkanoc_010

baba_wielkanoc_012

Advertisements

Author: Ajka

Miłośniczka fotografii, gotowania i Tatr. Mama małej Zuzki. Ma słabość do psów, wanilii i T-shirtów w paski. Zakopianka, która po latach pomieszkiwania w Warszawie osiadła 20 km od stolicy. Ostatnio lubi patrzeć na świat niemal wyłącznie przez 50-kę Nikkora. To, co ją odstresowuje, to m.in. gotowanie, pieczenie i obserwowanie reakcji bliskich, na których testuje swoje kulinarne poczynania.

2 thoughts on “Ach, te baby… czyli babka waniliowo-czekoladowa z odrobiną pomarańczy

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s