gazdowanie

Kuchnia, fotografia i okruchy codzienności

Technik hotelarstwa poleca, czyli ciasto cytrynowe z Hotelu Waldorf-Astoria

Leave a comment


Waldorf Astoria lemon cake_01Dziś serwujemy słodki wypiek prosto z nowojorskiego Hotelu Waldorf-Astoria:)

Przepis pochodzi z książki kucharskiej szefa kuchni tegoż hotelu, Johna Doherty. W nowojorskim Waldorf-Astoria wymyślono także sałatkę o tej samej nazwie, w której składzie znajdziemy jabłko, seler i orzechy włoskie. To połączenie składników to również jeden z klasyków gatunku.

Wróćmy jednak do gwiazdy dzisiejszego posta: to cytrynowe cudo zwie się śniadaniowym ciastem cytrynowym podawanym do porannej kawy. Wypiek jest szybki w przygotowaniu, a składniki nieskomplikowane, w zasadzie dostępne od ręki w sklepiku za rogiem.

Chrupiąca skórka, w środku cudownie cytrynowe, lekkie ciasto. Wierzch pokryty cytrynowym lukrem lub po prostu posypany cukrem pudrem.

Czego chcieć więcej..?

Waldorf Astoria lemon cake_02

CIASTO CYTRYNOWE Z HOTELU WALDORF-ASTORIA

1 i ½ szklanki mąki
¾ szklanki cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
4 jajka
½ szklanki jogurtu greckiego lub śmietany 22%
4 łyżki soku z cytryny
skórka starta z 3 niewoskowanych cytryn
6 łyżek rozpuszczonego, przestudzonego masła

 

Piekarnik nagrzewamy do 175ºC.

Mąkę mieszamy w misce z cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodajemy roztrzepane jajka i miksujemy na wolnych obrotach aż masa będzie gładka. W osobnej misce łączymy jogurt/śmietanę z masłem i sokiem z cytryny. Dodajemy je do masy i łączymy całość do uzyskania gładkiego ciasta. Ciasto przelewamy do wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Ciasto pieczemy ok. 60 minut. Wystudzone ciasto posypujemy cukrem pudrem lub polewamy lukrem z dodatkiem soku z cytryny.
Smacznego:)

Waldorf Astoria lemon cake_03

Waldorf Astoria lemon cake_04

Waldorf Astoria lemon cake_05

Advertisements

Author: Ajka

Miłośniczka fotografii, gotowania i Tatr. Mama małej Zuzki. Ma słabość do psów, wanilii i T-shirtów w paski. Zakopianka, która po latach pomieszkiwania w Warszawie osiadła 20 km od stolicy. Ostatnio lubi patrzeć na świat niemal wyłącznie przez 50-kę Nikkora. To, co ją odstresowuje, to m.in. gotowanie, pieczenie i obserwowanie reakcji bliskich, na których testuje swoje kulinarne poczynania.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s