gazdowanie

Kuchnia, fotografia i okruchy codzienności

Zdrowy misz-masz, czyli kasza zapiekana z całym dobrodziejstwem inwentarza

Leave a comment


kasza peczak_brokul_indyk_pieczarki_01kasza peczak_brokul_indyk_pieczarki_02Poza gryczaną mam jeszcze jedną słabość. A na imię jej, a właściwie jemu – pęczak, pan Pęczak. Nawet długo gotowany pozostaje al dente. Ten sprężysty pękaty jegomość jest moim faworytem. Zwykłem robić z niego risotto, kaszotto lub pęczakotto – nomenklatura nie jest tak istotna – liczy się smak dania – a jest pyszne. Tak o pęczaku pisze w swojej książce “Smakuje” Grzegorz Łapanowski – kucharz, propagator zdrowego jedzenia opartego na lokalnych produktach i autor programów kulinarnych.

Kasza – bogactwo witamin i mikroelementów. Jeśli wziąć pod uwagę, że kasze są świetnym źródłem przede wszystkim witamin z grupy B, kwasu foliowego i witaminy E, to powinniśmy je jeść właściwie codziennie. Z kaszą powinny się “przeprosić” przede wszystkim osoby chore na cukrzycę, nadciśnieniowcy i kobiety w ciąży.

Jeśli dodać do kaszy smaczne i równie zdrowe dodatki, możemy wyczarować pyszny obiad dla całej rodziny. Jakiś czas temu czarowałam tu:  https://gazdowanie.wordpress.com/2014/07/03/kipi-kasza-peczak-i-spolka/, dziś natomiast czaruję pęczak z mnóstwem składników, czyli lodówkowym dobrodziejstwem inwentarza :) Do kaszy dorzucamy bogaty w witaminę C i antyoksydanty brokuł, chudy drób i duuuużo naturalnego antybiotyku, czyli czosnku. Czego chcieć więcej? Istna bomba prozdrowotna!

Jeśli wolicie kaszę o smaku zdecydowanie wytrawnym, nie dodajcie do niej kukurydzy, której słodycz może trochę zaburzyć smakowe doznania. Zatem do dzieła, kaszo- i pęczakomaniacy:)

kasza peczak_brokul_indyk_pieczarki_03

kasza peczak_brokul_indyk_pieczarki_04

kasza peczak_brokul_indyk_pieczarki_05

KASZA PĘCZAK ZAPIEKANA Z BROKUŁAMI, PIECZARKAMI, INDYKIEM I OSCYPKIEM

/porcja dla 4 osób/

2 szklanki kaszy pęczak

1 mały brokuł

20 dag pieczarek

1/2 małego bakłażana

1 duży por

1 cebula

2 ząbki czosnku

30 dag indyka

1 mała puszka kukurydzy

kawałek oscypka lub sera pecorino romano

pieprz, sól i 1/2 łyżeczki ostrej papryki

oliwa

olej ryżowy

 

Kaszę płuczemy i gotujemy na sypko z odrobiną soli. Brokuła gotujemy na parze, studzimy i dzielimy na małe kawałki. Czosnek drobno siekamy, cebulę i pora kroimy w półtalarki i podsmażamy chwilę na patelni z dodatkiem oliwy. Pieczarki obieramy, kroimy w plasterki i smażymy na suchej patelni, aż odparują. Bakłażana kroimy na plastry, posypujemy solą, odstawiamy na kwadrans, aby puścił sok, następnie płuczemy, kroimy warzywo w kostkę i podsmażamy na 2 łyżkach oleju ryżowego. Kukurydzę dokładnie odsączamy z zalewy. Indyka kroimy na drobne kawałki, doprawiamy solą i pieprzem oraz papryką i smażymy na oleju do miękkości lub pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 230ºC przez ok. 15 minut.

Wszystkie składniki łączymy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym 1 łyżką oleju ryżowego i posypujemy startym oscypkiem/pecorino romano. Kaszę zapiekamy przez ok. 20 minut w temperaturze 180ºC.

Kaszę możemy podać z sosem czosnkowym własnej roboty: jogurt grecki łączymy z rozgniecionymi dwoma ząbkami czosnku i łyżką majonezu, doprawiamy solą i pieprzem.

Smacznego:)

kasza peczak_brokul_indyk_pieczarki_06

kasza peczak_brokul_indyk_pieczarki_07

kasza peczak_brokul_indyk_pieczarki_08

kasza peczak_brokul_indyk_pieczarki_09

kasza peczak_brokul_indyk_pieczarki_010

Advertisements

Author: Ajka

Miłośniczka fotografii, gotowania i Tatr. Mama małej Zuzki. Ma słabość do psów, wanilii i T-shirtów w paski. Zakopianka, która po latach pomieszkiwania w Warszawie osiadła 20 km od stolicy. Ostatnio lubi patrzeć na świat niemal wyłącznie przez 50-kę Nikkora. To, co ją odstresowuje, to m.in. gotowanie, pieczenie i obserwowanie reakcji bliskich, na których testuje swoje kulinarne poczynania.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s