gazdowanie

Kuchnia, fotografia i okruchy codzienności

Niedzielny nieskomplikowany obiad. Muszle zapiekane z pięcioma serami

Leave a comment


conchiglione_5_serow_1

conchiglione_5_serow_2Tak już mam, że uwielbiam nabiał niemal pod każdą postacią. Mleko, jogurty, twaróg, sery korycińskie, sery pleśniowe, kozie sery, włoskie mozzarellę i ricottę, twarde sery długodojrzewające… I oczywiście całe dobrodziejstwo pochodzące od owiec: sławnego w świecie oscypka, bryndzę, słodki i słony bundz, a w upalne dni po zejściu z tatrzańskiego szlaku żentycę.

Mając taki wachlarz możliwości nie trudno wymyślić nieskomplikowany, smaczny obiad. Być może tak jak i ja jesteście fanami zapiekanego makaronu. Jeśli tak, to dzisiejszy post jest propozycją nie do odrzucenia: zapiekane muszle conchiglione z aż pięcioma rodzajami sera, które po wyjęciu z pieca i nałożeniu na talerz ciągną się apetycznie (bywa, że sery rozciągają się na długość niemal pół metra;)). Całość jest osadzona na pomidorowym sosie z dodatkiem aromatycznych ziół i czosnku.

Zapraszam do stołu!

conchiglione_5_serow_3

MUSZLE ZAPIEKANE Z PIĘCIOMA SERAMI

/porcja dla 4-5 osób/
35-40 muszli makaronowych conchiglione
250 g sera ricotta
100 g chudego twarogu
100 g sera feta
50 g startego sera grana padano lub innego twardego typu parmezan
1 duże opakowanie mozzarelli
200 g passaty pomidorowej
2 ząbki czosnku
1 łyżka ziół, np. oregano lub bazylii albo prowansalskich
pieprz kolorowy świeżo mielony
sól
2 łyżki oliwy

 

Muszle makaronowe gotujemy 4-5 minut w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżki oliwy (powinny być półtwarde po ugotowaniu).

Na patelnię wlewamy łyżkę oliwy, dodajemy pasattę, posiekany drobno czosnek i zioła, mieszamy i podgrzewamy na bardzo małym ogniu przez ok. 5 minut.

W misce umieszczamy pokruszony twaróg, ricottę, fetę i połowę grana padano. Dodajemy do serów pieprz kolorowy do smaku i mieszamy dokładnie.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC.

Przestudzone muszle nadziewamy mieszanką serów (po 1 łyżeczce). W żaroodpornym naczyniu rozprowadzamy sos pomidorowy, na którym umieszczamy muszle z nadzieniem. Całość posypujemy pozostałym startym serem grana padano. Danie zapiekamy przez ok. 15 minut w temperaturze 180ºC.

Smacznego:)

conchiglione_5_serow_4

conchiglione_5_serow_5

conchiglione_5_serow_6

conchiglione_5_serow_7

conchiglione_5_serow_9

conchiglione_5_serow_8

Advertisements

Author: Ajka

Miłośniczka fotografii, gotowania i Tatr. Mama małej Zuzki. Ma słabość do psów, wanilii i T-shirtów w paski. Zakopianka, która po latach pomieszkiwania w Warszawie osiadła 20 km od stolicy. Ostatnio lubi patrzeć na świat niemal wyłącznie przez 50-kę Nikkora. To, co ją odstresowuje, to m.in. gotowanie, pieczenie i obserwowanie reakcji bliskich, na których testuje swoje kulinarne poczynania.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s