gazdowanie

Kuchnia, fotografia i okruchy codzienności

Rekonwalescent w domu, czyli prozdrowotna zupa krem z soczewicą, pomidorami i fenkułem

Leave a comment


zupa prozdrowotna_ 01

zupa prozdrowotna_ 02Mam w domu rekonwalescenta, który powinien przez najbliższych kilka dni jadać posiłki w postaci płynnej i półpłynnej. Jak łatwo się domyślić, na pierwszy ogień poszły zupy. Jedliśmy już pomidorową z ryżem, przyszedł czas na zupę z soczewicą, pomidorami i fenkułem z dodatkiem mleka kokosowego.

Przepis znalazłam na stronie gotujzdrowo.com i od razu stała się moim “zupnym hitem”. Jak twierdzi autor przepisu, ma ona właściwości rozgrzewające (szczególnie dobrze wpływa na układ moczowy) i podkręcające metabolizm. Ta zupa jest idealna w zimowe dni, szczególnie dla osób wychłodzonych, często łapiących infekcje.

Dodatki w postaci fenkuła, mleka kokosowego i czarnego sezamu mogą wydawać się dla niektórych z Was zaskakujące, ale uwierzcie mi, świetnie dopełniają całości i zupa ma naprawdę rewelacyjny smak. No i jest zdrowa, oczywiście bez glutaminianu sodu!:)

zupa prozdrowotna_ 03

PROZDROWOTNA ZUPA KREM Z SOCZEWICĄ, POMIDORAMI I FENKUŁEM

1 puszka pomidorów w puszce (całych, bez skórki)
1/2 fenkuła (kopru włoskiego)
1 marchew
1/3 brokuła
1 mała puszka mleka kokosowego
3 -4 szklanki wody
2-3 cm kawałek świeżego imbiru
3-4 ząbki czosnku
kilka nasion kolendry
1 łyżka curry
szczypta kurkumy
kilka ziaren kminu rzymskiego (opcjonalnie)
1/2 szklanki czerwonej soczewicy
sól morska i pieprz do smaku
łyżeczka cukru trzcinowego
szczypta chilli
cytryna

 

Cebulę kroimy w kostkę, imbir i czosnek w drobną kosteczkę. Brokuł myjemy i dzielimy na małe koszyczki, marchewkę i fenkuł kroimy w cienkie plasterki.

Do garnka wlewamy olej ryżowy, na którym na małym ogniu obsmażamy przez chwilę imbir, cebulę i czosnek. Następnie dodajemy curry, kmin rzymski, kolendrę, pomidory, soczewicę i marchew. Wlewamy mleko kokosowe i wodę, doprawiamy solą, kurkumą i gotujemy aż soczewica będzie miękka (ok. 15 minut). Doprawiamy cukrem i pieprzem do smaku oraz szczyptą chilli.

W tym samym czasie na suchej patelni podprażamy sezam (ok. 5-6 minut), co jakiś czas potrząsając patelnią.

Do gotującej zupy dodajemy fenkuł i brokuła, gotujemy ok. 10 minut, aby brokuł pozostał jędrny. Zupę zdejmujemy z ognia i miksujemy blenderem na krem (dla ozdoby pozostawiając kilka koszyczków brokułu).

Zupę wlewamy na talerz i posypujemy podprażonym sezamem (opcjonalnie), dodajemy odrobinę soku z cytryny.

Smacznego:)

zupa prozdrowotna_04

zupa prozdrowotna_06

zupa prozdrowotna_07

zupa prozdrowotna_08

Advertisements

Author: Ajka

Miłośniczka fotografii, gotowania i Tatr. Mama małej Zuzki. Ma słabość do psów, wanilii i T-shirtów w paski. Zakopianka, która po latach pomieszkiwania w Warszawie osiadła 20 km od stolicy. Ostatnio lubi patrzeć na świat niemal wyłącznie przez 50-kę Nikkora. To, co ją odstresowuje, to m.in. gotowanie, pieczenie i obserwowanie reakcji bliskich, na których testuje swoje kulinarne poczynania.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s