gazdowanie

Kuchnia, fotografia i okruchy codzienności

Upiecz sobie coś zdrowego. Bezglutenowy marchwiak z kokosową nutą

1 Comment


marchwiak_dynia_kokos_orzech_bezglutenu_00

marchwiak_dynia_kokos_orzech_bezglutenu_000Zwykle zaczyna się tak: myślisz “cukier mi spada”, mówisz “muszę zjeść coś słodkiego”, po czym Twoje myśli galopują w kierunku ciacha na mące pszennej, które w składzie niechybnie ma dużo cukru, sporo polepszaczy, stabilizatorów i substancji konserwujących. Bo takie ciasto jest od zaraz dostępne w cukierni tuż obok. Od ręki. Bez wysiłku.

Przed świętami Bożego Narodzenia pojechałam po chleb do piekarni oddalonej od mojego rodzinnego domu o jakieś 3 km. Piekarnia ma sklep firmowy, który jest zaopatrzony w kilkanaście (jeśli  nie kilkadziesiąt) gatunków pieczywa. Muszę przyznać, że chleb stamtąd jest całkiem niezły, zwłaszcza jeśli mamy ochotę na ciemne pieczywo z dodatkami. Kolejka do kasy była spora, więc zaczęłam uważnie przyglądać się napisom na opakowaniach ciast wypiekanych na miejscu. O zgrozo, na opakowaniu “szarlotki domowej” na etykiecie rozmiarów 3 cm x 3 cm znalazłam niemalże 30 składników! Prócz mąki, cukru, proszku do pieczenia i jabłek w składzie były ingrediencje, które brzmiały złowrogo: polepszacze, aromaty identyczne z naturalnymi, substancje konserwujące z literką “E” oraz inne, bliżej  nieznane mi składniki.

Ten incydent utwierdził mnie w przekonaniu, że jeśli mam trzymać się zasady, że słodkie jemy tylko w weekendy, to własnoręczne upieczenie ciasta w sobotę jest najlepszym z możliwych sposobów na jej realizację. Przynajmniej wiem, jakich składników użyję, jakiego pochodzenia i że ciasto nie będzie nafaszerowane chemią i przesłodzone. Przy okazji taki wypiek może mieć w składzie zdrowe produkty, takie jak niskokaloryczne marchew i dynię, bezglutenowe mąki, miód oraz orzechy i migdały.

Wysłuchawszy tej edukacyjnej pogadanki spróbujcie upiec sobie coś zdrowego. Co powiecie na marchwiaka bez glutenu, z dodatkiem orzechów, miodu, dyni i kokosa?:)

marchwiak_dynia_kokos_orzech_bezglutenu_02MARCHWIAK BEZGLUTENOWY Z DYNIOWO-KOKOSOWĄ NUTĄ

4 średnie marchewki

1/2 szklanki musu z pieczonej dyni

250 g mąki ryżowej

50 g mąki ziemniaczanej

50 g mielonych migdałów

1 łyżeczka cynamonu

1/2 łyżeczki sody oczyszczonej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

1/4 łyżeczki soli himalajskiej

50 g orzechów włoskich

50 g wiórków kokosowych

3 jajka

125 ml miodu

125 ml oleju roślinnego

1/3 tabliczki gorzkiej czekolady

 

Marchew obieramy i ścieramy na tarce o małym oczku. W misce łączymy startą marchew z musem z dyni, wbijamy jajko, mieszamy do połączenia składników.

Do drugiej miski wsypujemy mąkę ryżową i ziemniaczaną, mielone migdały, cynamon, sodę, proszek do pieczenia, sól. Mieszamy wszystkie składniki, a następnie dodajemy do nich posiekane orzechy, wiórki kokosowe i posiekaną czekoladę.

W trzeciej (dużej) misce ubijamy pozostałe dwa jajka na puszystą masę. Dodajemy do nich miód oraz olej i ponownie miksujemy. Do tej masy dodajemy marchew z dynią, mieszamy do połączenia składników. Następnie dodajemy suche składniki z drugiej miski i mieszamy całość (krótko) do połączenia się wszystkich składników.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC. Ciasto przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy ok. 40 minut w temperaturze 180ºC.

Z marchwiakiem dobrze współgra łatwa polewa: opakowanie serka naturalnego (jogurtowego) Piątnica miksujemy z łyżką cukru pudru trzcinowego z sokiem z 1/2 pomarańczy. Polewą smarujemy ciasto po ostygnięciu.

Smacznego:)

marchwiak_dynia_kokos_orzech_bezglutenu_03P.S. Inspiracją do upieczenia tego ciasta (prócz rzeczonej wizyty w piekarni:)) był przepis znaleziony na http://www.kwestiasmaku.com.

marchwiak_dynia_kokos_orzech_bezglutenu_05

marchwiak_dynia_kokos_orzech_bezglutenu_06

marchwiak_dynia_kokos_orzech_bezglutenu_04

marchwiak_dynia_kokos_orzech_bezglutenu_07

marchwiak_dynia_kokos_orzech_bezglutenu_01

 

Advertisements

Author: Ajka

Miłośniczka fotografii, gotowania i Tatr. Mama małej Zuzki. Ma słabość do psów, wanilii i T-shirtów w paski. Zakopianka, która po latach pomieszkiwania w Warszawie osiadła 20 km od stolicy. Ostatnio lubi patrzeć na świat niemal wyłącznie przez 50-kę Nikkora. To, co ją odstresowuje, to m.in. gotowanie, pieczenie i obserwowanie reakcji bliskich, na których testuje swoje kulinarne poczynania.

One thought on “Upiecz sobie coś zdrowego. Bezglutenowy marchwiak z kokosową nutą

  1. Wygląda bardzo apetycznie, muszę sama wypróbować. Domowe ciacho bez chemii – jestem na tak ;)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s