gazdowanie

Kuchnia, fotografia i okruchy codzienności

Czas zmierzyć się z traumą z dzieciństwa, czyli muszle zapiekane ze szpinakiem, kozim serem i mozzarellą

Leave a comment


muszle_szpinak_ser kozi_szusz pomid_01

Wiem, że nie wszyscy przepadają za szpinakiem. Zwłaszcza ci, którzy mieli wątpliwą przyjemność spotkania z nim w przedszkolu lub zerówce:) Wówczas szpinak miał zwykle postać rozgotowanej, zielonej papki, niemal bez grama soli i pieprzu.

Ale czas stanąć w twarzą w twarz z tą traumą z dzieciństwa.

Proponuję danie rodem z kuchni włoskiej, w którym pierwsze skrzypce gra dziś szpinak. Co istotne, dobrze przyprawiony, z cebulką i czosnkiem. W towarzystwie śródziemnomorskich dodatków: suszonych pomidorów, mozzarelli i twardego, długo dojrzewającego sera. Zdrowym dodatkiem jest tu kozi ser, który w ostateczności możecie zastąpić serem typu feta. Dodatkowym plusem jest czas przygotowania: w sumie zajmie Wam to maksymalnie 40 minut łącznie z czasem przeznaczonym na zapiekanie.

Przekonałam Was do szpinaku?:)

muszle_szpinak_ser kozi_szusz pomid_03MUSZLE ZAPIEKANE ZE SZPINAKIEM, KOZIM SEREM I MOZZARELLĄ
/porcja dla 2 osób/
15-18 muszli makaronowych (conciglione)
1/2 opakowania mrożonego szpinaku (liście)
1 rolada kozia (lub twarożek)
1 kula mozzarelli
3-4 suszone pomidory
3 ząbki czosnku
1 mała cebula
2-3 łyżki startego parmezanu lub grana padano
pieprz
sól
olej ryżowy

 

W osolonej wodzie gotujemy 3-4 minuty muszle makaronowe (powinny być al dente, czyli półtwarde). Odcedzamy i przekładamy na talerz, aby przestygły.

Cebulę i czosnek siekamy drobno, wrzucamy na patelnię, dodajemy olej ryżowy i podsmażamy chwilę. Następnie dodajemy na patelnię szpinak i dusimy, aż będzie miękki (ok. 15 minut).

Roladę kozią i suszone pomidory kroimy na kawałki, odkładamy do miseczki. Mozzarellę kroimy w cienkie plasterki.

Piekarnik nagrzewamy do temperatury 180ºC.

Przestudzony szpinak łączymy w misce z serem kozim, połową mozzarelli i pomidorami, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku. Tak przygotowanym farszem nadziewamy muszle makaronowe. Umieszczamy muszle w naczyniu żaroodpornym (delikatnie wysmarowanym olejem ryżowym), posypujemy parmezanem/grana padano i przykrywamy pozostałymi plasterkami mozzarelli. Całość zapiekamy w temperaturze 180ºC przez ok. 15 minut.

Smacznego:)

muszle_szpinak_ser kozi_szusz pomid_05

muszle_szpinak_ser kozi_szusz pomid_04

Advertisements

Author: Ajka

Miłośniczka fotografii, gotowania i Tatr. Mama małej Zuzki. Ma słabość do psów, wanilii i T-shirtów w paski. Zakopianka, która po latach pomieszkiwania w Warszawie osiadła 20 km od stolicy. Ostatnio lubi patrzeć na świat niemal wyłącznie przez 50-kę Nikkora. To, co ją odstresowuje, to m.in. gotowanie, pieczenie i obserwowanie reakcji bliskich, na których testuje swoje kulinarne poczynania.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s