gazdowanie

Kuchnia, fotografia i okruchy codzienności

Hummus domowej roboty i moje obłędne śniadanie

Leave a comment


hummus_01

hummus_02Ten zestaw jem od kilku dni na śniadanie i jeszcze mi się nie znudził. Zakochałam się w tym połączeniu smaków.

Mowa o kanapce z hummusem, rukolą, plastrem sera pleśniowego oraz awokado i jajkiem na twardo. Całość muśnięta odrobiną płatków chilli.

Jeśli macie pod ręką ciecierzycę i najprostszy ręczny blender z wymiennymi końcówkami, nie zastanawiajcie się długo. Sprawcie sobie radość przygotowując domowy hummus. Pastę tahini, nieodłączny element hummusu, też możecie łatwo przygotować w swojej kuchni. Wystarczy kilka łyżek sezamu i trochę oliwy.

Własnoręcznie zrobiony hummus z dodatkiem chilli i wysokiej jakości oliwy z oliwek to jest to! Podobno sekret tego arabskiego smarowidła tkwi właśnie w dobrej oliwie i idealnej gładkości jego konsystencji.

hummus_03

hummus_04HUMMUS

200 g ciecierzycy

2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia

2 ząbki czosnku

szczypta chilli

2-3 łyżki białego sezamu

1 łyżka oliwy lub oleju sezamowego

pieprz i sól do smaku

2 łyżki soku z cytryny

1/3 szklanki lodowatej wody

 

Ciecierzycę płuczemy, wrzucamy do garnka i zalewamy zimną wodą, odstawiamy na noc. Rano płuczemy, zalewamy świeżą wodą i gotujemy z odrobiną soli do czasu, aż ciecierzyca będzie miękka. Odcedzamy i studzimy na sitku.

Przygotowujemy pastę tahini: sezam wrzucamy na gorącą i suchą patelnię i prażymy do czasu aż ziarenka zezłocą się. Co jakiś czas lekko potrząsamy patelnią, by sezam się nie przypalił. Studzimy, a następnie mielimy sezam blenderem lub rozcieramy w moździerzu. Sezam przekładamy do miseczki i dodajemy łyżkę oliwy (oleju sezamowego) i mieszamy do czasu uzyskania jednolitej masy.

Czosnek obieramy i siekamy/przepuszczamy przez wyciskarkę.

Do wysokiego naczynia wrzucamy partiami ciecierzycę, pastę tahini, czosnek, szczyptę chilli, pieprz, sok z cytryny i miksujemy blenderem na gładką masę. Co jakiś czas dodajemy po trochu lodowatej wody. Hummus jest gotowy, gdy uzyskamy idealnie gładką masę.

Tak przygotowanym hummusem smarujemy grzankę (lub po prostu kromkę świeżego chleba – na zdjęciu kukurydziany), kładziemy garść rukoli, 2-3 plasterki sera pleśniowego, plastry awokado, kawałek jajka ugotowanego na twardo i posypujemy płatkami chilli. Poezja!

Smacznego:)

hummus_05

hummus_06

hummus_07

 

 

 

Advertisements

Author: Ajka

Miłośniczka fotografii, gotowania i Tatr. Mama małej Zuzki. Ma słabość do psów, wanilii i T-shirtów w paski. Zakopianka, która po latach pomieszkiwania w Warszawie osiadła 20 km od stolicy. Ostatnio lubi patrzeć na świat niemal wyłącznie przez 50-kę Nikkora. To, co ją odstresowuje, to m.in. gotowanie, pieczenie i obserwowanie reakcji bliskich, na których testuje swoje kulinarne poczynania.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s