gazdowanie

Kuchnia, fotografia i okruchy codzienności

O uprawie organicznych pomarańczy. A na deser ciasto jogurtowo-pomarańczowe

Leave a comment


DSC_0372-2Czy zastanawialiście się kiedyś nad tym, jak to się dzieje, że pomarańcze, podobnie, jak pomidory, są dostępne przez okrągły rok na półkach supermarketów i sieciówek spożywczych?

Okazuje się, że wielkie sieci handlowe w krótkim czasie kontraktują u plantatorów zakup wszystkich owoców danej odmiany. Zerwane pomarańcze – jeszcze zielone, niedojrzałe – trafiają do specjalnych magazynów, gdzie aplikuje się im sztuczny proces przyspieszonego dojrzewania. Nabierają pomarańczowego koloru, ponieważ są poddawane ogrzewaniu i  chłodzeniu w cyklach imitujących dobowe zmiany temperatur.

W wielu dojrzewalniach dodatkowo traktuje się owoce również etylenem, by szybciej się wybarwiły na pomarańczowo. Na końcu owoce są woskowane, stosuje się przy tym przeciwgrzybiczy środek (imazalil). To on jest odpowiedzialny za to, że owoce mogą długo leżeć nie psując się na sklepowych półkach, a następnie w naszych domach. Jak się okazuje, imazalil jest w zasadzie trucizną. Podobno nieumytych owoców, które woskowano z udziałem imazalilu, nie wolno obierać bez rękawiczek… Póki co, nie udowodniono, że substancja przenika do miąższu pomarańczy.

Tak “pędzone” i traktowane pomarańcze trafiają do sklepów. A my je kupujemy, bo kuszą nas błyszczącą skórką i bardzo atrakcyjną ceną.

DSC_0366-2

Po drugiej stronie barykady mamy organiczne pomarańcze z ekologicznych upraw. Takich, jak te zrzeszone w sieci InCampagna (o oliwie i suszonych pomidorach stamtąd pisałam tutaj: https://gazdowanie.wordpress.com/2014/06/13/prodotto-italiano/ )

Tam plantatorzy stosują organiczny obornik, ręcznie podcinają gałęzie, zrezygnowali z opryskiwania drzewek pomarańczowych, w zamian na plantację wprowadzili drób (zjada insekty) i świnie (spulchniają glebę). Ci producenci uprawiają owoce zgodnie z rytmem dojrzewania kolejnych odmian pomarańczy.  Dzięki temu niemal przez okrągły rok robotnicy mają pracę na plantacji. I co istotne, sprzedaż naturalnie dojrzałych owoców odbywa się bezpośrednio, bez łańcuszka handlarzy i pośredników.

A na koniec zdradzę Wam mały sekret: najsłodsze odmiany pomarańczy to te z tzw. pępkiem (odmiana Naveline). Sprawdźcie, a poczujecie różnicę:)

Korzystałam z tekstu Bartka Kieżuna Tam, gdzie rosną pomarańcze w 13 numerze “Kukbuka”

orange_yoghurt_cake_01

CIASTO JOGURTOWO-POMARAŃCZOWE

2,5 szklanki mąki pszennej
2 jajka
¾ szklanki cukru trzcinowego
360 g jogurtu greckiego (czyli 2 opakowania po 180g)
½ szklanki oleju roślinnego
1 łyżeczka sody oczyszczonej
otarta skórka z 1 pomarańczy niewoskowanej oraz sok

na krem:

1 serek jogurtowy typu Piątnica
2 łyżki cukru pudru
2 łyżki soku z pomarańczy
kilka kropli esencji waniliowej

Jajka ubijamy z cukrem na puszystą, białą masę, następnie dodajemy skórkę pomarańczową, sok z pomarańczy, olej i jogurt. Do masy dodajemy mąkę wymieszaną z sodą oczyszczoną i delikatnie łączymy wszystkie składniki (krótko!). Ciasto umieszczamy w żaroodpornej formie wyłożonej papierem do pieczenia i pieczemy w temperaturze 170 stopni C przez ok. 40 minut
Po upieczeniu ciasto wyjmujemy z piekarnika i studzimy. Przygotowujemy krem: serek miksujemy z cukrem pudrem, sokiem z pomarańczy i esencją waniliową. Wierzch ciasta smarujemy kremem.
Smacznego:)

orange_yoghurt_cake_02

orange_yoghurt_cake_03

Advertisements

Author: Ajka

Miłośniczka fotografii, gotowania i Tatr. Mama małej Zuzki. Ma słabość do psów, wanilii i T-shirtów w paski. Zakopianka, która po latach pomieszkiwania w Warszawie osiadła 20 km od stolicy. Ostatnio lubi patrzeć na świat niemal wyłącznie przez 50-kę Nikkora. To, co ją odstresowuje, to m.in. gotowanie, pieczenie i obserwowanie reakcji bliskich, na których testuje swoje kulinarne poczynania.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s