gazdowanie

Kuchnia, fotografia i okruchy codzienności

Nocny nasłuch Taty, czyli jabłka pod pierzynką

Leave a comment


jablka_pod_pierzynka_01Mój Tata jest wielkim miłośnikiem radia, słucha głównie TOK FM, dzięki czemu jest na bieżąco w temacie “co tam panie w polityce?”. Nocą, gdy politycy i rasowi dziennikarze śpią, a On sam ma problem z zaśnięciem, czasem przestawia stację na częstotliwość Radia Maryja. Mawia, że dzięki tej różnorodności w eterze ma ogląd rzeczywistości od lewicy do prawicy;) Czasem z tych nocnych nasłuchów zdaje nam relację.

Mój Rodziciel ma sprzęt, na którym może w dowolnym momencie nagrać fragment audycji na… oldskulową kasetę magnetofonową. Kasety, zwykle niemiłosiernie zgrane, na których wieki temu nagrywałam utwory z listy przebojów radiowej Trójki, walają się w piwnicy w zakurzonych reklamówkach. Kilka lat temu przyjechały z całym naszym dobytkiem z Zakopanego… Dziś Tata daje im drugie życie nagrywając nocą co ciekawsze audycje: o psach i zdrowiu dla Mamy, o słodkich wypiekach dla mnie.

Ostatnio Tata “sprzedał” mi nagranie przepisu pewnej babci dyktującej o 2 w nocy (sic!) przepis na ciasto z jabłkami i konfiturą. Cóż, wygląda na to, że jest sporo osób, które mają problemy ze snem. Gdy wysłuchałam nagrania, Tata rzekł: “Ajka, zapisz sobie ten przepis, może upiekłabyś to ciasto w przyszły weekend? SPRÓBUJEMY”.

Hmm, no to próbujemy;)

jablka_pod_pierzynka_02

jablka_pod_pierzynka_03JABŁKA POD PIERZYNKĄ

1 serek waniliowy Danio

2 szklanki mąki pszennej

1 margaryna (użyłam Kasi)

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1 łyżka cukru pudru

5 jabłek

łyżeczka cynamonu

5-6 łyżek konfitury (użyłam jagodowej)

 

Zagniatamy ciasto: serek waniliowy, mąkę,  margarynę posiekaną na kawałki, proszek do pieczenia i cukier puder. Ciasto schładzamy 1/2h w lodówce. Jabłka obieramy, wydrążamy gniazda nasienne i dzielimy na połówki. W miejsca pozostałe po gniazdach nasiennych wkładamy po łyżeczce konfitury.

Ciasto wyjmujemy z lodówki, dzielimy na dwie porcje. Jedną część ciasta wylepiamy formę do pieczenia. Na ciasto kładziemy połówki jabłek (konfiturą w dół). Posypujemy cynamonem. Jabłka przykrywamy rozwałkowaną drugą częścią ciasta.

Ciasto pieczemy ok. 40 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC. Ciasto studzimy na kratce kuchennej, a następnie posypujemy cukrem pudrem lub cukrem z prawdziwą wanilią.

Oryginalny przepis zawiera również składniki na tzw. pomadę, którą należy posmarować jeszcze ciepłe ciasto. Ja jej nie zrobiłam, uznając, że może być zbyt słodkie, ale jeśli macie ochotę, to proszę  bardzo: szklanka cukru pudru + cukier waniliowy + 3 łyżki śmietany 18% miksujemy razem i pokrywamy masą jeszcze ciepłe ciasto.

Smacznego:)

jablka_pod_pierzynka_04

jablka_pod_pierzynka_05

jablka_pod_pierzynka_06

Advertisements

Author: Ajka

Miłośniczka fotografii, gotowania i Tatr. Mama małej Zuzki. Ma słabość do psów, wanilii i T-shirtów w paski. Zakopianka, która po latach pomieszkiwania w Warszawie osiadła 20 km od stolicy. Ostatnio lubi patrzeć na świat niemal wyłącznie przez 50-kę Nikkora. To, co ją odstresowuje, to m.in. gotowanie, pieczenie i obserwowanie reakcji bliskich, na których testuje swoje kulinarne poczynania.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s