gazdowanie

Kuchnia, fotografia i okruchy codzienności

Ugotuj mi coś pikantnego, czyli wołowina z chilli na kaszy jaglanej

Leave a comment


DSC_0163Dzisiaj będzie rzecz o mięsie.

To jedno z tych dań, za którymi przepada S. Co jakiś czas dopytuje się kiedy znowu przyrządzę wołowinę z chilli podaną na kaszy jaglanej. Chyba wiem dlaczego tak się dopomina… Po pierwsze: mięso. Czerwone. Po drugie: palące papryczki chilli. Po trzecie: czerwone wytrawne wino. To połączenie sprawia, że raz na jakiś czas staję przy kuchni, by spędzić grubo ponad dwie godziny siekając, mieszając, doprawiając i powoli dusząc wołowinę dla mego Miłego mięsożercy.

Jeśli jesteście fanami ostrych dań, to z pewnością ta propozycja przypadnie Wam do gustu. Pikantność mięsa przełamuje łagodny, kojący wręcz, smak i konsystencja kaszy jaglanej.

Przepis znalazłam jakiś czas temu na stronie Kukbuk.com.pl, niestety nie zapisałam go. Gdy po jakimś czasie usiłowałam go ponownie znaleźć, już zniknął z Sieci. Tak więc spróbuję odtworzyć go dla Was z kulinarnej pamięci. Następnym razem, gdy będę przygotowywać wołowinę dla S., po prostu zajrzę na swojego bloga:)

DSC_0187

WOŁOWINA Z CHILLI NA KASZY JAGLANEJ

/dla 2 osób/

200 g kaszy jaglanej

300 g chudej wołowiny

1 duża cebula

1 ząbek czosnku

1 papryka czerwona

1 świeża papryczka chilli

kieliszek czerwonego wina

1-2 łyżki natki pietruszki

oliwa

pieprz, sól

 

Przygotowujemy sos: czosnek drobno siekamy, cebulę kroimy w piórka, wrzucamy na patelnię z 2 łyżkami oliwy i podsmażamy 2-3 minuty. Wołowinę myjemy, osuszamy i kroimy na ok. 2 cm kawałki, dodajemy do cebuli i dusimy przez chwilę. Następnie mięso zalewamy czerwonym winem, dodajemy pokrojone paprykę i papryczkę chilli (jeśli lubicie pikantne dania, dodajcie trochę pestek z papryczki chilli) i dusimy całość na małym ogniu przez ok. 1-1,5h.

W międzyczasie przygotowujemy kaszę jaglaną: płuczemy ją, a następnie zalewamy wodą, solimy do smaku, dodajemy 1 łyżeczkę oliwy i gotujemy ok. 20 minut. Następnie prażymy kaszę chowając pod kołdrę babcinym sposobem:) Pisałam o tym tutaj: https://gazdowanie.wordpress.com/2014/11/20/zdrowe-i-pyszne-sniadanie-jaglanka-z-owocami-i-cynamonem/

Gdy wołowina będzie miękka, doprawiamy sos do smaku pieprzem i solą. Kaszę wykładamy na talerze i obficie polewamy sosem, posypujemy natką pietruszki.

Smacznego:)

DSC_0190

DSC_0161

DSC_0194

Advertisements

Author: Ajka

Miłośniczka fotografii, gotowania i Tatr. Mama małej Zuzki. Ma słabość do psów, wanilii i T-shirtów w paski. Zakopianka, która po latach pomieszkiwania w Warszawie osiadła 20 km od stolicy. Ostatnio lubi patrzeć na świat niemal wyłącznie przez 50-kę Nikkora. To, co ją odstresowuje, to m.in. gotowanie, pieczenie i obserwowanie reakcji bliskich, na których testuje swoje kulinarne poczynania.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s