gazdowanie

Kuchnia, fotografia i okruchy codzienności

Jabłkowych wariacji ciąg dalszy. Biszkopt z jabłkami i cynamonem

Leave a comment


biszkopt_z_jablkami_01

biszkopt_z_jablkami_02Dzisiejszym postem kontynuuję testowanie przepisów z nowej książki Elizy Mórawskiej vel Liski, czyli “O jabłkach”. Książka pięknie wydana, z rustykalnym sznytem i klimatycznymi, smakowitymi zdjęciami. Znajdziemy w niej 40 przepisów, od śniadania poprzez obiad i kolację, na deserze skończywszy. Gwiazdą każdego przepisu jest jabłko (czasem w wersji przetworzonej, np. w postaci cydru). Plan zdjęciowy i kulinarny maraton na potrzeby tej książki zrealizowano w Starej Szkole na Wzgórzach Dylewskich, zaś książka została wydana przez Full Meal.

Przygotowując dzisiejszy post pomyślałam, że jabłka w roli słodkiego deseru mają nieskończenie wiele zastosowań i kombinacji. I zawsze smakują wyśmienicie. Liska ma rację pisząc, że jabłko to pierwszy owoc, jaki próbujemy w życiu i jedyny tak łatwo dostępny. Bez względu na porę roku.

Dzisiejszy deser jest dziecinnie prosty w wykonaniu, najlepiej smakuje tuż po upieczeniu, przestudzony. Może wygląda skromnie, ale uwierzcie mi, jabłka mają moc:)

biszkopt_z_jablkami_03

BISZKOPT Z JABŁKAMI I CYNAMONEM

4 jajka

200 g cukru trzcinowego

250 g mąki pszennej

1,5 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki oleju

2 łyżki wody

1 łyżka octu

3 duże jabłka

1 łyżka cukru i 1 łyżka cynamonu do posypania

opcjonalnie cukier puder

 

Jabłka obieramy i kroimy w ósemki. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 190ºC.

Jajka miksujemy z cukrem trzcinowym. Następnie dodajemy do jajek olej, wodę i ocet, a na samym końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

Masę przekładamy do formy wyłożonej papierem dopieczenia, na wierzchu układamy jabłka i posypujemy je pozostałym cukrem i cynamonem. Ciasto wkładamy do nagrzanego piekarnika i pieczemy 40-45 minut (do suchego patyczka). Po wystudzeniu ciasto możemy posypać cukrem pudrem.

Smacznego:)

 

P.S. W oryginale do jajek dodajemy 250 g cukru, ja zmniejszyłam ilość do 200 g.

biszkopt_z_jablkami_04

biszkopt_z_jablkami_05

 

Advertisements

Author: Ajka

Miłośniczka fotografii, gotowania i Tatr. Mama małej Zuzki. Ma słabość do psów, wanilii i T-shirtów w paski. Zakopianka, która po latach pomieszkiwania w Warszawie osiadła 20 km od stolicy. Ostatnio lubi patrzeć na świat niemal wyłącznie przez 50-kę Nikkora. To, co ją odstresowuje, to m.in. gotowanie, pieczenie i obserwowanie reakcji bliskich, na których testuje swoje kulinarne poczynania.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s