gazdowanie

Kuchnia, fotografia i okruchy codzienności

Co zrobić z resztkami jedzenia, czyli poświąteczne pesto szpinakowe

Leave a comment


DSC_0096Święta, święta i po świętach…

Jak co roku upiekłam na Święta indyka z nadzieniem ze szpinaku, serka i czosnku i jak zwykle zostało w lodówce sporo świeżego szpinaku. Nie bardzo miałam  pomysł na jego  zagospodarowanie (sałatki ze szpinakiem o tej porze roku jakoś nam nie wchodzą;)). Ale wczoraj robiłam porządki ze stosem gazet, które nazbierały się przez ostatnie miesiące przy moim łóżku. I wpadłam na “ratunkowy” przepis na pesto szpinakowo-parmezanowo-słonecznikowe opublikowany w “Wysokich Obcasach” w maju tego roku. Marta Gessler przyszła mi z odsieczą;)

Dzielę się nim z Wami: pesto szpinakowe na grzankach z mozzarellą to jest strzał w dziesiątkę w mroźny niedzielny poranek. A po przeczytaniu tego fragmentu ślinka będzie  Wam ciekła i zapragniecie gorącej grzanki na rozgrzanie:

Dobrze przygotowana grzanka powinna być złota, delikatna w środku i gorąca. Różne gatunki pieczywa potrzebują innej temperatury i innego czasu opiekania. (…) Przygotowanie grzanek uczy uwagi i dokładności. Oczywiście to nie jest najbardziej ambitny projekt, z którym możecie się zmierzyć w kuchni. Ale może warto zacząć od niego. Chleb nabity na patyk, podgrzany nad ogniskiem – brzmi dziś archaicznie, ale muszę się przyznać, że to była jedna z najlepszych kanapek mojego dzieciństwa.

Grzanka musi być zjedzona od razu po przygotowaniu. Ciepła, z roztapiającym się masłem, dżemem, serem, polana strużką oliwy, z rozgniecionym dojrzałym pomidorem i listkiem bazylii – to kwintesencja prostego jedzenia.

DSC_0106

PESTO SZPINAKOWE NA GRZANCE 

kilka kromek chleba

120 g świeżego szpinaku

60 g parmezanu lub innego twardego sera (użyłam Pecorino Romano)

20 g łuskanego słonecznika (w oryginale orzeszki pini)

1 łyżka soku z cytryny

2 łyżki oliwy z oliwek

sól

świeżo mielony pieprz

ząbek czosnku

kilka kulek mini mozzarelli

 

Umyty i osuszony szpinak wrzucamy do miski blendera razem z serem, słonecznikiem, cytryną i miksujemy na gładką masę. Pod koniec miksowania dodajemy oliwę oraz pieprz i sól do smaku.

Kromki chleba umieszczamy w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180ºC (lub na suchej patelni na średnio rozgrzanym palniku) i podpiekamy chwilę. Następnie chleb wyjmujemy, smarujemy przekrojonym ząbkiem czosnku, smarujemy pesto, kładziemy kawałki mozzarelli i ponownie zapiekamy kilka minut.

Tak przygotowane grzanki świetnie komponują się również z oliwkami lub pomidorami.

Smacznego:)

DSC_0099

DSC_0102

DSC_0105

Advertisements

Author: Ajka

Miłośniczka fotografii, gotowania i Tatr. Mama małej Zuzki. Ma słabość do psów, wanilii i T-shirtów w paski. Zakopianka, która po latach pomieszkiwania w Warszawie osiadła 20 km od stolicy. Ostatnio lubi patrzeć na świat niemal wyłącznie przez 50-kę Nikkora. To, co ją odstresowuje, to m.in. gotowanie, pieczenie i obserwowanie reakcji bliskich, na których testuje swoje kulinarne poczynania.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s