gazdowanie

Kuchnia, fotografia i okruchy codzienności

Prezent od serca: ręcznie robione trufle czekoladowe

Leave a comment


DSC_0096

DSC_0108Jeśli firma kurierska wciąż nie dowiozła Wam zamówionego prezentu dla kogoś bliskiego, a księgarnia internetowa poinformowała o wyczerpanym nakładzie wypatrzonej książki, pamiętajcie, że wciąż macie szansę na wręczenie niebanalnego prezentu.

Tym podarkiem mogą być własnoręcznie wykonane ciasteczka, dżemy albo chutney.

Mogą być też ręcznie robione trufle. Z gorzkiej i ciemnej jak noc czekolady, z dodatkiem ulubionego alkoholu. Ich przygotowanie nie zajmie Wam więcej niż 40 minut, a radość na twarzy obdarowanej osoby będzie w tym przypadku bezcenna:)

DSC_0100TRUFLE CZEKOLADOWE Z RUMEM

/przepis na ok. 40 trufli/

3 tabliczki gorzkiej czekolady (2 o zawartości 70% kakao, 1 o zawartości 90% kakao)

200 ml śmietanki 30%

1 łyżka zimnego masła

2 łyżki rumu

kakao i garść posiekanych orzechów włoskich do obtoczenia trufli

 

Czekoladę łamiemy na małe kawałki. Śmietankę podgrzewamy w rondelku i gdy będzie bardzo gorąca dodajemy do niej czekoladę. Mieszamy, aż masa będzie jednorodna i gładka. Następnie dodajemy masło, mieszamy do połączenia się z masą, na końcu wlewamy rum.

Rondelek wstawiamy na 20-30 minut do zamrażalnika, by czekoladowa masa stężała (ale nie zastygła na kamień). Po tym czasie wyjmujemy rondelek z zamrażalnika, nabieramy łyżeczką małe porcje masy i ręcznie formujemy okrągłe trufle. Część trufli obtaczamy w kakao, pozostałą część w orzechach. Przed wręczeniem/skonsumowaniem trufle chłodzimy w lodówce.

Smacznego:)

DSC_0103

P.S. Inspiracją dla truflowego szaleństwa był przepis z 1-ego numeru magazynu Kukbuk.

DSC_0106

Advertisements

Author: Ajka

Miłośniczka fotografii, gotowania i Tatr. Mama małej Zuzki. Ma słabość do psów, wanilii i T-shirtów w paski. Zakopianka, która po latach pomieszkiwania w Warszawie osiadła 20 km od stolicy. Ostatnio lubi patrzeć na świat niemal wyłącznie przez 50-kę Nikkora. To, co ją odstresowuje, to m.in. gotowanie, pieczenie i obserwowanie reakcji bliskich, na których testuje swoje kulinarne poczynania.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s