gazdowanie

Kuchnia, fotografia i okruchy codzienności

Co ma piernik do wiatraka, czyli piernikowe muffiny bez glutenu

Leave a comment


DSC_0113

Dzisiejszy wpis dedykuję wszystkim, którzy nie mają czasu/ochoty/talentu, by spędzać w kuchni więcej niż 30 minut, a lubią słodkie. Może znajdą się wśród Was również tacy, którzy z konieczności lub wyboru są na bezglutenowej diecie. Jeśli preferujecie jednak słodkości na pszennej mące, to nic nie stoi na przeszkodzie, by trzy rodzaje mąk bezglutenowych zastąpić 2 szklankami mąki pszennej.

Muffinki dzięki dodatkom typu kardamon, imbir, cynamon i przyprawa do piernika są w klimacie świątecznym. Niestety zimy na Mazowszu nadal nie widać i na dodatek sakramencko duje. Gdy kończyłam zdjęcia do dzisiejszej sesji zaczął kropić deszcz…

Na pohybel nieprzyjaznej pogodzie zapraszam na pachnące Bożym Narodzeniem muffiny z piernikową nutą.

DSC_0098

DSC_0116

PIERNIKOWE MUFFINY BEZGLUTENOWE

/na 16 szt./

suche składniki:

1 szklanka mąki ryżowej

3/4 szklanki mąki kukurydzianej

1/4 mąki ziemniaczanej

1 łyżeczka proszku do pieczenia

1/2 szklanki cukru trzcinowego

1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich

garść imbiru kandyzowanego, drobno posiekanego

1/2 tabliczki gorzkiej czekolady, posiekanej

1 łyżeczka cynamonu

1/2 łyżeczki mielonego kardamonu

1 łyżeczka przyprawy do piernika

mokre składniki:

1 szklanka mleka

1/2 szklanki oleju

2 jajka

 

Suche składniki mieszamy w misce. W drugiej misce łączymy mokre składniki. Suche składniki łączymy z mokrymi. Silikonowe foremki wykładamy papierowymi papilotkami i nakładamy ciasto do 3/4 wysokości foremek. Muffiny pieczemy ok. 20-25 minut w temperaturze 190ºC.

Smacznego:)

DSC_0124

DSC_0121

DSC_0112

DSC_0119

Advertisements

Author: Ajka

Miłośniczka fotografii, gotowania i Tatr. Mama małej Zuzki. Ma słabość do psów, wanilii i T-shirtów w paski. Zakopianka, która po latach pomieszkiwania w Warszawie osiadła 20 km od stolicy. Ostatnio lubi patrzeć na świat niemal wyłącznie przez 50-kę Nikkora. To, co ją odstresowuje, to m.in. gotowanie, pieczenie i obserwowanie reakcji bliskich, na których testuje swoje kulinarne poczynania.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s