gazdowanie

Kuchnia, fotografia i okruchy codzienności

Bezglutenowe brownie z suszonymi śliwkami

Leave a comment


DSC_0111

Eksperymentuję z bezglutenowymi ciastami. Mieszam mąkę ryżową, ziemniaczaną, czasem kukurydzianą z różnymi dodatkami i często jestem zaskoczona smakiem ciasta bez dodatku mąki pszennej. Od jakiegoś czasu mój Brat jest na diecie bezglutenowej, więc gdy w niedzielę wpada do Rodziców, tym sposobem ma coś słodkiego do kawy.

Dzisiaj serwujemy kolejny wynalazek. Mocno czekoladowe brownie z dodatkiem suszonych śliwek. Bezglutenowe ciasto w sam raz na świąteczny stół. Taki mały czekoladowy wyłom w staropolskiej tradycji. Mam nadzieję, że przypadnie Wam do gustu:)

DSC_0110

BEZGLUTENOWE BROWNIE Z SUSZONYMI ŚLIWKAMI

200 g gorzkiej czekolady (70% kakao)

200 g masła

3 jajka

100 cukru trzcinowego

1 łyżeczka esencji waniliowej

50 g mąki ryżowej

50 g mąki kukurydzianej

50 g mąki ziemniaczanej

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

szczypta soli

100 g suszonych śliwek

szklanka mocnej czarnej herbaty

 

Masło rozpuszczamy w rondelku na bardzo małym ogniu. Następnie dodajemy do niego czekoladę posiekaną na drobne kawałki i mieszamy całość aż powstanie jednolita masa. Śliwki kroimy w paseczki, wkładamy do miseczki i zalewamy gorącą herbatą. Wszystkie trzy rodzaje mąki przesiewamy i łączymy w osobnej misce z proszkiem do pieczenia.

W osobnej misce miksujemy jajka z cukrem oraz esencją waniliową, po czym do masy dodajemy roztopioną czekoladę z masłem. Miksujemy całość. Do masy dodajmy mąkę, sól oraz odsączone śliwki. Całość ponownie miksujemy. Masę przelewamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok.  25 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 170ºC.

Smacznego:)

DSC_0098

DSC_0123

DSC_0102

DSC_0112

DSC_0118

Advertisements

Author: Ajka

Miłośniczka fotografii, gotowania i Tatr. Mama małej Zuzki. Ma słabość do psów, wanilii i T-shirtów w paski. Zakopianka, która po latach pomieszkiwania w Warszawie osiadła 20 km od stolicy. Ostatnio lubi patrzeć na świat niemal wyłącznie przez 50-kę Nikkora. To, co ją odstresowuje, to m.in. gotowanie, pieczenie i obserwowanie reakcji bliskich, na których testuje swoje kulinarne poczynania.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s