gazdowanie

Kuchnia, fotografia i okruchy codzienności

Kochaj albo rzuć. Śledzie z oliwkami, kaparami i suszonymi pomidorami

2 Comments


DSC_0096

Można je kochać miłością bezwarunkową lub szczerze nienawidzić.

Śledzie.

Do niedawna należałam do tej grupy, która nie cierpi śledzi. Pod jakąkolwiek postacią i w jakimkolwiek towarzystwie. Pamiętam, że mojego ostatniego śledzia zjadłam jakieś 15 lat temu w Holandii i to tylko dlatego, by “zaliczyć” kolejną atrakcję turystyczną. Śledź był świeżutki, kruchy, solony, wyjęty prosto z beczki na ryneczku gdzieś pod Amsterdamem. Jadłam go na sposób niderlandzki, czyli odchylając głowę do tyłu i trzymając nieszczęsnego śledzia (bez głowy:)) za ogon odgryzałam kawałek po kawałku kruchą, delikatną rybę. Moja przyjaciółka Kamila będzie  wiedziała o czym mówię, bo towarzyszyła mi podczas tego procederu:)

Wówczas, w Holandii, obiecałam sobie, że nie zjem więcej śledzia, by… nie zepsuć sobie wspomnienia cudownego smaku tamtej ryby.

Postanowienia postanowieniami, tymczasem w zeszłym roku o tej porze (a dokładnie w Wigilię A.D. 2013) coś mi się poprzestawiało w głowie i w kubkach smakowych. Spróbowałam podczas wigilijnej wieczerzy śledzia z dodatkiem kurdybanka. Coś zaskoczyło, bardzo mi zasmakował ów śledź i od tej pory przeskoczyłam na drugą stronę śledziowej barykady. Pokochałam tę rybę miłością godną świeżo nawróconej fanki diety śledziowej.

Przygotowałam dla Was przepis, który z pewnością przypadnie do gustu miłośnikom śródziemnomorskich produktów. Mowa o śledziach z zielonymi oliwkami, kaparami i suszonymi pomidorami. Wystarczy kilka dni, by w zamkniętym słoiku przemacerowały się z dodatkiem ziół, przypraw oraz oliwy połączonej z olejem rzepakowym. Pycha! Kocham śledzie, a Wy?:)

DSC_0099

DSC_0114

ŚLEDZIE Z OLIWKAMI, KAPARAMI I SUSZONYMI POMIDORAMI

/porcja dla 2-3 osób/

1 opakowanie śledzi à la matias

1 średnia cebula

2-3 ząbki czosnku

8-10 dużych zielonych oliwek

łyżeczka kaparów

5-6 suszonych pomidorów

garść ziarenek kolorowego pieprzu

1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich

2-3 małe listki laurowe

1/2 szklanki oliwy

1/2 szklanki oleju rzepakowego (nierafinowanego)

odrobina soli morskiej i pieprzu mielonego

 

Śledzie płuczemy pod bieżącą wodą, wkładamy do miski i zalewamy wodą, aby przez kilka godzin straciły nadmiar soli (można zostawić je w lodówce na noc).  Następnie śledzie kroimy na małe kawałki, cebulę kroimy w piórka, a czosnek w cienkie plasterki. Oliwki i pomidory kroimy w plastry.

W misce mieszamy pokrojone oliwki, pomidory, cebulę, czosnek oraz kapary. Dodajemy do nich zioła prowansalskie, ziarenka pieprzu, liście laurowe, posypujemy do smaku pieprzem i solą, mieszamy całość. Na dnie słoika umieszczamy mieszankę warzywno-ziołową, na niej układamy po kilka kawałków śledzi, następnie znowu mieszankę warzywno-ziołową i tak dalej, aż do wykończenia składników. Oliwę łączymy z olejem i zalewamy nimi zawartość słoika. Śledzie umieszczamy w lodówce na 4-5 dni, by przemacerowały się. Co jakiś czas można wstrząsnąć słoikiem, by mieć pewność, że oliwa i olej dotarły do wszystkich miejsc i składniki pływają w zalewie.

Smacznego:)

DSC_0104P.S. Aby skrócić czas przygotowania, możecie ewentualnie użyć śledzi w oleju, których nie trzeba płukać, ponieważ są już pozbawione soli.

DSC_0111

DSC_0107

Advertisements

Author: Ajka

Miłośniczka fotografii, gotowania i Tatr. Mama małej Zuzki. Ma słabość do psów, wanilii i T-shirtów w paski. Zakopianka, która po latach pomieszkiwania w Warszawie osiadła 20 km od stolicy. Ostatnio lubi patrzeć na świat niemal wyłącznie przez 50-kę Nikkora. To, co ją odstresowuje, to m.in. gotowanie, pieczenie i obserwowanie reakcji bliskich, na których testuje swoje kulinarne poczynania.

2 thoughts on “Kochaj albo rzuć. Śledzie z oliwkami, kaparami i suszonymi pomidorami

  1. Aniu namówiłaś zrobię sledzie, chociaż ich bardzo nie lubię. Przepis wygląda pysznie :)

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out / Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out / Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out / Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out / Change )

Connecting to %s